Rijhuis ontworpen door I. Van Mossevelde

Tekst van Dokterspraktijk ontworpen door I. Van Mossevelde (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/216563)

Dokterspraktijk volgens de bouwaanvraag van 1972 opgericht naar ontwerp van architect Ivan Van Mossevelde in opdracht van dokter Jacques Coupez. Modernistische betonarchitectuur van twee bouwlagen onder een plat dak. Het gebouw is kenmerkend voor het brutalisme door het ruwe onbeklede beton die de structuur van de bekisting zichtbaar laat en de expressieve geometrische en vrij gesloten vormgeving. Aan de linkerzijde een open gevel die toegang verleent tot de garagepoort en de erboven gelegen raampartij. Gesloten rechterzijde waarachter zich de toegangstrap tot het gebouw bevindt. Een opengewerkte groenpartij met zwevende bloembak sluit aan bij de rechter buur. Beide scheidsmuren hebben eenzelfde betonnen afwerking.

De praktijk bevindt zich volgens het bouwplan op de eerste verdieping waarbij de toegangstrap vanaf de straat leidt tot een inkomhal, die rechts geflankeerd wordt door de wachtzaal. Links bevinden zich twee consultatieruimtes, respectievelijk aan de tuin- en straatzijde, gescheiden door sanitaire vertrekken. Een centrale, private trap leidt tot de gelijkvloerse verdieping, waarbij naast een grote garage, ruimte is voor een berging, stookplaats en tellerkast.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1972/H/4.
  • Stad Gent, Dienst Monumentenzorg en Architectuur, Inventarisatie Hertstraat, Gent, onuitgegeven rapporten Tamara Rogiest, 2014.

Auteurs:  Lanclus, Kathleen; Verhelst, Julie; Rogiest, Tamara