Grote schouw Gevaert

Tekst van Bedrijfsgebouwen Agfa-Gevaert: site Gevaert 1 (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/13649)

De grote schouw van Gevaert bepaalt het beeld van de site Agfa-Gevaert vanop de Antwerpsestraat. In de schouw werd in witte bakstenen de naam Gevaert gemetseld. De schouw werd in 1928 gebouwd door het gespecialiseerde Brusselse bedrijf Cheminées Peters. De schouw werd naast het ketelhuis Stoom en Drijfkracht gebouwd, dat door huisarchitect van Gevaert Armand De Backer werd ontworpen.

Aanvankelijk was de grote schouw 72 meter hoog. In 1992 werd de kraag afgebroken, zodat de schouw nu 68,2 meter hoog is. Aan de basis heeft de schoorsteen een diameter van 5,62 meter. De doorsnede bedraagt bovenaan nog 3,25 meter. Op de hoogte van 27 tot 33 meter werd een waterreservoir gebouwd. Dit reservoir in gewapend beton heeft op zijn breedste punt een diameter van 11,66 meter.

Er zijn drie bordessen in de schouw, vlak boven en vlak onder het waterreservoir, en eentje helemaal aan de top van de schouw. De bordessen zijn met een lader te bereiken.

Boven het waterreservoir werd de schouw gemetseld met speciale bakstenen voor schouwen, met gebogen strek. Onder het waterreservoir werden gewoon gevormde bakstenen gebruikt. Rond de schoorsteen werden stalen spanbanden aangebracht. De originele bastaardmortel werd bij latere werken deels vervangen door cement.

• Historisch archief Agfa-Gevaert, Nummers D101 H, D 575 (01), D 072/ G085, D100 (01).
  • Historisch archief Agfa-Gevaert, Luchtfoto’s: D099/A01 1925, D099/A03 1932, D099/A04 1949, D099/A06 1958.
  • Historisch archief Agfa-Gevaert, Plannenarchief: plan van het Ketelhuis, plan van de schouw, bestek voor het inkorten van de schouw uit 1992.

Auteurs:  Van Dijck, Maarten