Duitse bunker

Vrijstaande, halfondergrondse betonnen constructie in voortuin van woning Bakkershoekstraat nummer 50, op het gehucht Bakkershoek.

Historiek

Duitse bunker uit de Eerste Wereldoorlog. De bunker is opgetrokken net achter (ten oosten van) het tracé van de 'Artillerie-Schutz-Stellung', die ten oosten van de 'Flandern II Stellung' uit 1917 werd aangelegd. Deze stelling bestond uit een loopgraaf, met ten westen ervan prikkeldraadversperringen. Na de Derde Slag bij Ieper werden de stellingen aangepast en werd het tracé van de vroegere 'Artillerie-Schutz-Stellung' ter hoogte van Dadizele voortaan aangeduid met 'Dadizeele Riegel'. In deze zone kwam de 'Dadizeele Riegel' samen met de 'Ledegem Riegel' en was heel wat prikkeldraadversperring aangebracht.

Een andere mogelijkheid is dat deze bunker verband houdt met de belangrijke infrastructuur op divisieniveau die in deze zone werd ingericht. Ten noordoosten van deze bunker werd namelijk een 'Artillerie-Verbandplatz' ingericht, terwijl er zich iets meer naar het zuidwesten een belangrijk observatiepost en inlichtingenpost bevond, aangeduid als 'Div.-Beob. und Meldesamelkopf Magdeburg'.

Beschrijving

Vrijstaande, halfondergrondse betonnen constructie met rechthoekig grondplan van grosso modo 1000 op 800 centimeter. Het dak helt lichtjes af naar westelijke zijde. Het beton is gegoten tegen een houten bekisting. Het plafond van de gang binnen is verstevigd met ijzeren profielen, waartussen nog houten planken steken. Aan oostelijke zijde zitten twee deuropeningen, die de uiteinden vormen van een gang, die op zijn beurt toegang geeft tot vermoedelijk twee ruimtes. Tussen de twee deuropeningen zitten in de buitenmuur twee kleine openingen. In de muur tussen de gang en binnenruimtes zit telkens ter hoogte van de toegang een verticale gleuf die naar de gang toe verbreedt.

• Memorial Museum Passchendaele 1917, Zonnebeke, Collectie militaire stafkaarten Eerste Wereldoorlog, Abschnitt Moorseele. Nachrichtenmittel im Abschnitt der Div. A., 27/1/1918; Abschnitt Moorseele. Artillerie-Aufstellung der Div. A., 30/1/1918; Bauabteilung G, 30/3/1918; Bauabteilung G Wegenkarte, 28/4/1918.
  • Captured German Trench and Operations Maps from the National archives [CD-rom uitgegeven door The Naval & Military Press], Stellungskarte Ieperen, Blatt XXII, 6/10/1917; Stellungskarte Ieperen, Blatt XXIV, 7/11/1917.
  • Mapping the Front: Ypres. British mapping 1914-1918: Great War Trench Map DVD Collection [DVD uitgegeven door de Western Front Association, in association with the Imperial War Museum, 2008], Belgium, 28 N.E., Ed. 3D, 22/6/1916; Ed. 9A, 5/12/1917; Ed. 10A (Local), 11/9/1918.

Auteurs:  Decoodt, Hannelore