Duitse bunker

Tekst van Duitse bunker Ub1 (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/216971)

Halfondergrondse betonnen militaire constructie langs de Zandvoordestraat, ter hoogte van nummer 29, op 350 meter ten zuidwesten van de brug over het kanaal Plassendale-Nieuwpoort.

Historiek

Duitse bunker, in de winter van 1917-1918 opgetrokken als onderdeel van de 'Flandern II Stellung'. Deze stelling liep van Oostende over Oudenburg, voor Torhout, ten oosten van Beveren-Roeselare, over De Tasse, Kachtem, Izegem, Lendelede, Gullegem naar Wevelgem. Deze stelling was echter maar ten dele uitgebouwd en bestond tegen het einde van de oorlog uit losse verdedigingspunten, hier en daar een stuk prikkeldraadversperring en enkele verspreide loopgraven.

In en rond Oudenburg werden er meerdere bunkers opgetrokken waarvan een deel volgens een standaardontwerp, dat ook elders in Duitse stellingen werd toegepast. Het betreft meer bepaald mitrailleursposten met aanpalende observatieposten. Hiervan zijn er op grondgebied Oudenburg vier exemplaren bewaard gebleven.

Beschrijving

Halfondergrondse betonnen militaire constructie, met een rechthoekige plattegrond, op een uitstekend deel in de noordelijke hoek na (observatiepost). Het beton is gegoten tegen een houten bekisting. Het dak helt lichtjes af.

Aan noordoostelijke zijde zitten twee toegangen tot de feitelijke bunker, met tussenin een uitspringend deel van de buitenmuur, die een richel vormt met betonnen trapjes. Het bovenste deel van de buitenmuur kon aldus aangewend worden als borstwering. Tegen de randen van de toegangen zijn bakstenen muurtjes toegevoegd. Wellicht verleent een derde, lagere toegang aan noordoostelijke zijde via een mangat met klimijzers toegang tot de vierkante observatiepost in de noordelijke hoek. Op het dak staan twee bakstenen schoorsteentjes. De constructie kon niet betreden worden.

  • Koninklijk Legermuseum Brussel, Collectie militaire luchtfoto’s Eerste Wereldoorlog (geraadpleegd in het Kenniscentrum In Flanders Fields Museum Ieper), Belgische luchtfoto’s 20/5/1918 (dianummer 7537, FID 6743), Britse luchtfoto 7/6/1918 (dianummer 7538, FID 6744).
  • Domein Raversijde Oostende, Collectie militaire stafkaarten Eerste Wereldoorlog, Leffinghe, Target Map No. 4, 1/9/1917;.
  • VANCOILLIE J. 2008: Het 4. Armee tijdens de eerste fase van de Abwehrschlacht in Flandern 28.09.1918-13.10.1918, Shrapnel, september 2008.

Auteurs:  Decoodt, Hannelore
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Duitse bunker Ub1 [online], https://id.erfgoed.net/teksten/163729 (geraadpleegd op ).