Duitse mitrailleurs- en observatiepost

Duitse bunker in weide ten westen van Goedeboterweg 84A.

Historiek

Duitse bunker, in de winter van 1917-1918 opgetrokken als onderdeel van de 'Flandern II Stellung'. Deze stelling liep van Oostende over Oudenburg, voor Torhout, ten oosten van Beveren-Roeselare, over De Tasse, Kachtem, Izegem, Lendelede, Gullegem naar Wevelgem. Deze stelling was echter maar ten dele uitgebouwd en bestond tegen het einde van de oorlog uit losse verdedigingspunten, hier en daar een stuk prikkeldraadversperring en enkele verspreide loopgraven.

In en rond Oudenburg werden er meerdere bunkers opgetrokken waarvan een deel volgens een standaardontwerp, dat ook elders in Duitse stellingen werd toegepast. Het betreft meer bepaald mitrailleursposten met aanpalende observatieposten. Hiervan zijn er op grondgebied Oudenburg vier exemplaren bewaard gebleven. Het grondplan van deze bunker stemt overeen met grondplan nummer 284, dat tijdens de jaren 1930 werd uitgetekend door de 'Service Technique du Génie' van het Belgische leger.

Beschrijving

Deels verzonken betonnen militaire constructie, met een rechthoekige plattegrond, op een uitstekend deel in de noordelijke hoek na (observatiepost). Het beton is gegoten tegen een houten bekisting. Het dak helt lichtjes af naar zuidwestelijke zijde. Tegen de noordoostelijke dakrand zitten gebogen ijzers.

Aan noordoostelijke zijde zitten twee toegangen tot de feitelijke bunker, met tussenin een uitspringend deel van de buitenmuur, die een richel vormt met betonnen trapjes. Het bovenste deel van de buitenmuur kon aldus aangewend worden als borstwering. In deze buitenmuur zitten eveneens nog twee kleine vierkante openingen.

Een derde, lagere toegang aan noordoostelijke zijde verleent via een mangat met klimijzers toegang tot de vierkante observatiepost in de noordelijke hoek. De randen van dit mangat monden in het dak uit in een dieperliggend vlak, waarvan de randen ten dele met baksteen zijn afgezet. Ook elders op het dak zijn nog bakstenen restanten te vinden.

Het plafond binnenin is voor zover zichtbaar verstevigd met stalen profielen, waartussen soms nog houten planken steken. De constructie binnenin bestaat hoogstwaarschijnlijk uit twee ruimtes, die uitgeven op een gang. Wellicht is ter hoogte van de toegangen telkens een kleinere opening in de binnenmuur uitgewerkt. Aan de binnenzijde van de noordoostelijke buitenmuur is wellicht een nis uitgewerkt ter hoogte van de richel. In het dak zijn twee openingen te zien, één per ruimte. Ter hoogte van de richel zijn inscripties in het natte beton aangebracht. Deze zijn vooralsnog niet ontcijferd. Wellicht zijn het namen van mensen die de bunker gebouwd hebben.

• Koninklijk Legermuseum Brussel, Fonds C.D.H., Inventaire QGT nr 27, map 533, grondplan nummer 284 met bijhorende doorsnede observatiepost.
  • Koninklijk Legermuseum Brussel, Collectie militaire luchtfoto’s Eerste Wereldoorlog (geraadpleegd in het Kenniscentrum In Flanders Fields Museum Ieper), Belgische luchtfoto’s 20/5/1918 (dianummer 7537 respectievelijk 7548, FID 6743 respectievelijk 7622), Britse luchtfoto 7/6/1918 (dianummer 7538, FID 6744).
  • Domein Raversijde Oostende, Collectie militaire stafkaarten Eerste Wereldoorlog, Leffinghe, Target Map No. 4, 1/9/1917.
  • VANCOILLIE J. 2008, Het 4. Armee tijdens de eerste fase van de Abwehrschlacht in Flandern 28.09.1918-13.10.1918, Shrapnel, september 2008.

Auteurs:  Decoodt, Hannelore