Oorlogsmonument gesneuvelden 7de linie

Tekst van Oorlogsmonument gesneuvelden 7de linie (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/216865)

Op het grasperk tussen het koetshuis en stallen van het voormalige kasteel Vogelenzang bevindt zich het monument der gesneuvelden van de 7de linie (1914-18), naar ontwerp van architect Antoon De Mol (1891-1962) en beeldhouwer Edouard Vereycken (1893-1967).

Het werd opgericht in 1930 ter ere van het 7de linieregiment, dat deelnam aan de gevechten tijdens de Slag om de IJzer in oktober 1914. Het driedelige monument heeft centraal een met een Nikè bekroonde monumentale zuil als zinnebeeld voor de overwinning, met twee lauwerkransen in de geheven handen. In de lagere, door twee ingetogen soldatenfiguren ingesloten zijvleugels, zijn decoratieve bas-reliëfs aangebracht met taferelen van de gevechten en geschiedenis van het regiment. De wakende soldaat vormt een terugkerend thema in het werk van Verreycken.

Auteurs:  Van Severen, Elke