Zuid-Adbijmolen

De molen domineert vanop duintop het rondpunt (kruising van Ranonkel-, J. Van Buggenhout-, Leopold III- en Koninklijke Prinslaan) met monument ter nagedachtenis van gesneuvelde vliegeniers, van 1951.

Houten staakmolen met open voet, driezolder, gebouwd in 1773; in 1953 overgebracht uit Houtem (Veurne) naar deze plaats bij de opgravingen van Duinenabdij, waar eens de "Zuidmolen" van vermelde abdij stond. Inhuldiging op 19/4/1954. Herstellingen in 1958, 1969 en 1974. Nieuw restauratiedossier in voorbereiding.

Kap (gebroken profiel) en windveeg bedekt met eterniet schaliën. Kruis afkomstig uit de "Herentmolen" te Meulebeke; vlucht 23 meter; dubbele trapleuning en dubbel balkon om bezoek te vergemakkelijken.

Korenmolen met twee koppelstenen; enkel de achtermolen is ingericht; van voormolen zijn slechts het wiel en de ligger ter plaatse. Niet maalvaardig.

Inscripties; op staart: ZOETE HOUTHEM/DEN 23 JULY 1855; op vangwiel: IN 'T JAER MDCCCXXXXVIII/ IOANNES MORLION HEEFT GEMAKT DIT WIEL/DOOR ORDER VAN DIZEREY INGELAERE/ENDE ZYNE HUYSVROUWE MARY THEREZIA SAPELJER/BEYDE GEBOORTIG/VAN/MILLIM (de eerste vier delen van tekst elk op een velg; de laatste vier elk op één van de zweeën); op de middenlijst: E. ZOETE 1777; LEO VANNESTE 1871; M. DECORTE 1923; op een weegband: F. ZOETE 1859 en E. C. HUYVAERT DEN I MEY 1884; op de vang: 1901 en 1909; op het klauwijzer van achtermolen: DE ROOP 1846; geschilderd op steenbalk: V. VANDENBERGHE; op de voormolen: MAELSTAF HENRI 1878; achteraan de meelzolder: J DE MIYS MAELDER 1898.

• BIJNENS B. 1973: De Abdijmolen te Koksijde, Bachten de Kupe XV.2, 34-41.
  • DEVYT C. 1966: Westvlaamse windmolens. Inventaris volgens de toestand op 1 januari 1965, Brugge, 1966.
  • DEVYT C. 1975: De Belgische windmolens. Toestand op 1 januari 1975, Tielt.

Auteurs:  Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi