Duitse mitrailleurs- en observatiepost

Vrijstaande betonnen militaire constructie in weide bij boerderij Steenstraat 7, ten noordwesten van het dorpscentrum van Zevekote. Ten zuidoosten van deze post ligt nog een commandopost (Steenstraat 3) en verder naar het oosten op nog twee observatieposten (Steenstraat 1 en Leffingestraat 16).

Historische beschrijving

De hoeve, nu 't Oudhof genoemd, wordt op militaire stafkaarten aangeduid met 'Ferme des Avirons'. Bij de hoeve worden vele barakken opgetrokken. Afgaande op de militaire luchtfoto’s kan gesteld worden dat deze bunker eind november 1917 nog niet opgetrokken was. Het betreft een typische Duitse mitrailleurspost met observatiepost, opgetrokken achter (ten oosten van) de 'Flandern I Stellung' en nog vóór (ten westen van) de 'Artillerie-Schutz-Stellung'.

Beschrijving

Betonnen militaire constructie, met rechthoekig grondplan op de uitsprong aan noordelijke zijde na. De constructie is deels gegoten tegen een houten bekisting (oostelijke buitenmuur en binnenkant), deels tegen rijshout (andere buitenzijden). Rondom rond de bunker ligt een aarden ophoging (mogelijk van latere datum?). Het loopvlak van de constructie is iets lager dan het maaiveld gelegen.

Tussen twee deuropeningen aan oostelijke zijde springt een trap met richel uit. Vanaf deze richel kan een mitrailleur op het dak van de constructie bediend worden, waardoor het dak als borstwering kan gebruikt worden. Aan oostelijke zijde bevindt zich nog een lage toegang tot een mangat in het dak (observatiepost), waarin de klimijzers bewaard gebleven zijn. De twee deuropeningen vormen het uiteinde van een gang, die op zijn beurt via twee openingen toegang verschaft tot twee ruimtes. In deze gang steekt, ter hoogte van de richel aan buitenzijde, een nis met uitstekende ijzeren balken. Ter hoogte van elke buitentoegang steekt in de binnenmuur van de gang telkens een kleine, schuingerichte opening, waarin de houten beplanking bewaard gebleven is.

Het plafond van de bunker is versterkt met zware ijzeren balken waartussen nog houten beplanking bewaard gebleven is. De twee binnenruimtes zijn nogmaals met elkaar verbonden via een opening in de tussenmuur. In deze tussenmuur steekt eveneens nog een nis, met opening bovenaan, voor het plaatsen van een kachel met kachelbuis. In de zuidelijke ruimte is nog een bijkomende nis met bewaarde houten beplanking uitgespaard.

• Koninklijk Legermuseum Brussel, Collectie militaire luchtfoto’s Eerste Wereldoorlog (geraadpleegd in het Kenniscentrum In Flanders Fields Museum Ieper), Belgische luchtfoto 9/7/1918 (dianummer 2917, FID 1529); Britse luchtfoto’s 28/11/1917 (dianummer 2972, FID 1552), 18/5/1918 (dianummer 2979, FID 1557), 29/5/1918 (dianummer 2982, FID 1560).
  • Kenniscentrum In Flanders Fields Museum Ieper, Collectie militaire stafkaarten Eerste Wereldoorlog, Nieuport (Plan Directeur Armée Belge), 1/1/1918, 5/9/1918.
  • Domein Raversijde Oostende, Collectie militaire stafkaarten Eerste Wereldoorlog, Nieuport (Plan Directeur Armée Belge), 1/11/1917; Stellungskarte f.d. Gruppe Nord, Blatt IX, 25/11/1917; Nieuport (Plan Directeur Armée Belge), 1/6/1918.
  • LAMBRECHT E. 2013: Ten aanval. De strijd om de voorposten aan de IJzer, Brugge.

Auteurs:  Decoodt, Hannelore