Duitse observatiepost

Tekst van Duitse artillerieobservatiepost (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/216770)

Vrijstaande, bovengrondse betonnen constructie in weide achter boerderij Steenstraat 1, ten noordwesten van het dorpscentrum van Zevekote. Bij hoeve Leffingestraat 16, op ongeveer 550 meter ten noordwesten van onderhavige post, bevindt zich een gelijkaardige constructie. Ten westen (Steenstraat 3) is nog een betonnen commandopost bewaard, ten noordwesten (Steenstraat 7) een betonnen mitrailleurspost.

Historische beschrijving

Betonnen observatiepost voor de artillerie. De observatiepost staat op een Duitse stellingenkaart van 25 november 1917 aangeduid als 'A.B.U.' ('Artillerie Beobachtung Unterstand') net zoals de observatiepost op adres Leffingestraat 16. Ten westen ervan wordt een 'Flak-Batt.' (luchtafweerbatterij) gesitueerd, met net ten westen ervan een commandopost voor een bataljon (nu Steenstraat 3, waar ook een betonnen post is bewaard). Volgens deze stafkaart werden langsheen deze 'Artillerie-Schutz-Stellung' op regelmatige afstand dergelijke 'A.B.U.' opgericht.

Beschrijving

Bovengrondse betonnen militaire constructie, bestaande uit twee verdiepingen. Het beton is gegoten tegen een houten bekisting. Binnenin is een deel van het houtwerk bewaard gebleven. De constructie is gegoten op een betonnen fundering.

Op het uitspringende betonnen afdakje ter hoogte van de toegang aan oostelijke zijde na, waardoor deze toegang enigszins beschermd was, heeft de constructie een klein, rechthoekig grondplan van grosso modo 450 x 350 centimeter.

In de noordelijke en zuidelijke muur op het gelijkvloerse niveau zit telkens een verticale opening, die naar het midden toe versmalt. Deze openingen zitten niet recht tegenover elkaar, maar geschrankt ten opzichte van elkaar.

Via klimijzers in twee mangaten kunnen de twee observatiegleuven aan westelijke zijde bereikt worden. Deze observatiegleuven zijn boven en achter elkaar aangelegd, met de hoogste observatiegleuf aan oostelijke zijde. De observatiegleuven zijn telkens bovenaan met ijzeren profielen versterkt.

• Koninklijk Legermuseum Brussel, Collectie militaire luchtfoto’s Eerste Wereldoorlog (geraadpleegd in het Kenniscentrum In Flanders Fields Museum Ieper), Belgische luchtfoto’s 7/5/1917 (dianummer 2967, FID 1547), 21/8/1918 (dianummer 2992, FID 1570); Franse luchtfoto 22/3/1918 (dianummer 2975, FID 1554).
  • Domein Raversijde Oostende, Collectie militaire stafkaarten Eerste Wereldoorlog, Nieuport (Plan Directeur Armée Belge), 1/11/1917; Stellungskarte f.d. Gruppe Nord, Blatt IX, 25/11/1917; Nieuport (Plan Directeur Armée Belge), 1/6/1918.
  • DESEYNE A. 2007: De kust bezet 1914-1918, Brugge.
  • LAMBRECHT E. 2013: Ten aanval. De strijd om de voorposten aan de IJzer, Brugge.