Woning de Simme

Tekst van De Simme (https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/4862)

Het voormalig huis de Simme of den Schminkel is een breedhuis met drie bouwlagen en drie traveeën onder een zadeldak (leien), gebouwd in 1910 naar ontwerp van bouwmeester M. Winders en hersteld in 1949. De merkwaardige neorenaissance voorgevel is uitgewerkt met een natuurstenen parament. De lijnrichting is voornamelijk verticaliserend. De verticalisering wordt versterkt door pilasters en driekwartzuiltjes op de smalle penanten en gemilderd door een horizontale markering van de verdieping en van de topgeledingen door middel van sterk vooruitspringende gekorniste waterlijsten en doorlopende geprofileerde lekdrempels. De middentravee wordt verhoogd in een drieledig dakvenster verfraaid met vleugelstukken, obelisken en een driehoekig fronton, uitgewerkt als een krulgevel. De begane grond wordt geritmeerd door rondbogen. De gevel is opengewerkt met kruiskozijnen. De gevel is decoratief uitgewerkt met borstweringen, loofwerk, vruchten- en bloemmotieven.

De historische en artistieke waarde wordt gevormd doordat het een goede reconstructie betreft van een 16de-eeuws burgerhuis in neo-Vlaamserenaissancestijl.

  • Archief Onroerend Erfgoed Antwerpen, DA000535, 118 monumenten, notulen KCML.

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: De Simme [online], https://id.erfgoed.net/teksten/162595 (geraadpleegd op ).