ACLVB Liberale vakbond

Tekst van Kantoor van de Algemene Centrale der Liberale Vakbonden van Belgiƫ (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/216401)

Lokaal van de Algemene Centrale der Liberale Vakbonden van België gebouwd naar ontwerp van architect Robert Rubbens van 1966, samen met de nummers 95 en 97 deel uitmakend van een complex van gebouwen, de hoofdzetel van de Liberale Vakbond. Het kantoorgebouw is opgericht als uitbreiding van het kantoorgebouw ernaast (nummer 95) van 1936, op de plaats van twee woningen, waaronder een woning gebouwd naar ontwerp van architect Liebert van 1935.

Het blokvormig kantoorgebouw bestaat uit drie bouwlagen onder een plat dak. De pui is bekleed met een parement van natuursteen, volgens de bouwaanvraag Zweeds graniet, de bovenbouw is bekleed met vierkante panelen in wit-grijs sierbeton met uitspringende randen. De aluminiumramen zijn in gelijkaardige betonnen omlijstingen gevat in twee vensterregisters. De gevel is expressief vormgegeven door twee rijen van vijf vierkante reliëfpanelen met voorstellingen van verschillende nijverheden op de borstweringen. De gevel wordt beëindigd door een rij blinde panelen die een attiek vormen. De verdiepte deur is ingebracht in de rechter travee.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1935/A/7, 1966/K/35.

Auteurs:  Lanclus, Kathleen