Hoeve Kleine Krankhoeve: omgeving

Tekst van Hoeve Kleine Krankhoeve: omgeving (https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/4226)

Het hoevecomplex Kleine Krankhoeve of Cranckhoeve is gelegen in de bocht van de Grote Doelstraat ter hoogte van het kruispunt met de Groenstraat, een aarden weg. De 18de-eeuwse gebouwen zijn gelegen aan een gekasseid erf, het bakhuis wordt omgeven door een omhaagde boomgaard.

Historiek

De Kleine Krankhoeve of Cranckhoeve was eertijds gelegen aan de rand van de heide. Een eerste vermelding van de hoeve dateert uit 1508 toen de reeds bestaande hoeve verkocht werd aan het Krankenhuis van het Mechelse begijnhof. De naamgeving houdt verband met deze instelling en met de andere hoeves in het bezit van het Krankenhuis: de Nieuwe Krankhoeve en de Grote Krankhoeve in Putte die meer landbouwgronden omvatte. Na de Franse Revolutie kwam de hoeve onder het beheer van de Burgerlijke Godshuizen van Mechelen. Het goed werd in 1888 verkocht aan baron de Vrière, eigenaar van het kasteel Zellaer, en kwam in 1951 door erfenis in handen van baron G. Orban de Xivry, die het in 1971 verkocht aan de gemeente. In 1981 werd het hoevecomplex gerestaureerd en ingericht tot ontmoetingscentrum voor sport en cultuur naar ontwerp van Hendrik De Keye.

De Krankhoeve was goed gelegen dichtbij verschillende verbindingswegen waaronder de Duivelsweg (naar Onze-Lieve-Vrouw-Waver) en de Pelgrimstraat. Er was bovendien een rechtstreekse verbinding met het kasteel Berentrode ten westen. Op de kabinetskaart van de Ferraris (1771-1777) wordt de hoeve omgeven door omhaagde akkers in het noorden, oosten en westen. Ten zuiden grenst de hoeve aan de heide (deel van de smalle heidegordel ten oosten van Bonheiden-dorp) en bos. Op de kaart van Vandermaelen (1846-1854) is van deze heide niets meer terug te vinden. De "Kranke hoef" wordt omgeven door akkers. Ten zuiden bevindt zich een bosperceel.

Beschrijving

De ruime omgeving van de Cranckhoeve wordt gekenmerkt door graslanden en bospercelen. De boerenwoning met stal in het verlengde is gelegen aan een gekasseid erf ten noorden en een omhaagde voortuin ten zuiden. Het bakhuis wordt omgeven door een omhaagde boomgaard. Ten noorden van de hoeve, buiten de afbakening als landschap, bevinden zich een nieuwe moestuin en speeltuin.

• Archief Onroerend Erfgoed Antwerpen, DA000418, Cranckhoeve, beschermingsvoorstel (1971).
  • VAN OLMEN M., DE BORGHER M., MEESTERS L. & DE CLIPPEL J.-Y. 2011: Aanduidingsdossier ankerplaats 'Vallei van de Bruine Beek met kasteeldomeinen Berentrode en Zellaar', definitieve aanduiding 07/02/2011. Agentschap Onroerend Erfgoed, Brussel.