Theo Goedhuyswijk

Tekst van Theo Goedhuyswijk (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/127230)

Tuinwijk naar ontwerp van architect A. Van huffel (Brussel) van 1920 zie gevelstenen van overbouwde doorgangen. Gelegen ten zuiden van de stadskern ter hoogte van voormalig vestingsbastion; slechts deels uitgevoerd tuinwijkontwerp. Ontstaan onder impuls van R. Verwilghen, directeur van de "Bouwdienst der Verwoeste Gewesten" als uiting van het nieuwe tuinwijkprincipe van de modernisten. Sociaalfunctionele aanpak van het huisvestingsprobleem na de Eerste Wereldoorlog toegepast aan de rand van de verwoeste oude stadskern, die in tegenstelling tot deze nieuwe stadsuitbreiding in meer historiserende zin heropgebouwd werd. Tuinwijkconcept hier echter eerder geïnspireerd op de "regionale" dorpsbebouwing dan op de typische tuinwijkaanleg naar Engels model, zie oorspronkelijk ontwerp: aaneengesloten woonblokken met achtertuintjes, geïntegreerd met een aantal gemeenschappelijke nutsvoorzieningen als een jongens- en een meisjesschool met errond school- en proeftuinen voor de gehele wijk; een centraal gelegen gebouw van openbaar nut met washuis, stortbaden, politiebureel, verplegingslokaal, turn- en voordrachtzaal, en een hierbij aansluitend halfcirkelvormig zwembad. Het geheel diende ingeplant te worden in het gebied omsloten door E. Coppietersstraat, P. Braeckelaan, P. Deswartelaan, Oude Veurnevaart en Rijkswachtstraat. Enkel een gedeelte van de woonblokken werd gerealiseerd.

Vrij uniforme architectuur, echter ook veel meer overhellend naar de lokale bouwtraditie dan naar de radicalere modernistische esthetiek: gebruik van baksteen, afwerking zie muurvlechtingen van puntgevels, luifels op houten consoles, bebording.

Voltooide woonblokken. Rondom het rechthoekige Theo Goedhuysplein met omhaagd en beboomd grasveld voorzien van zitbanken en kleine speeltuin; trechtervormige noordwestzijde uitziend op de E. Coppietersstraat met treurwilg; overbouwde doorgang naar de J. Van Clichthovenstraat tussen nummer 21-22 op de zuidoostzijde; doorgang naar laatst genoemde straat op de zuidwestzijde. Zuidelijke zijde van E. Coppietersstraat (nummer 66-104). Oostelijke zijde van Rijkswachtstraat (nummer 2-28). Noordelijke zijde van J. Van Clichthovenstraat (nummer 103- 137). Verbinding tussen laatst genoemde en E. Coppietersstraat via overbouwde doorgangen opgenomen in de gevelwanden van beide straten, respectievelijk tussen nummer 103-105, en nummer 80-82.

Ondanks verschillende beeldtransformaties en vernieuwde panden onder meer noordoost-zijde van Theo Goedhuysplein (derde kwart 20ste eeuw), benadert deze tuinwijk toch nog grosso modo haar oorspronkelijk uitzicht. Een soms paarsgewijze afwisseling volgens spiegelbeeldschema (zie zuidwestzijde van Theo Goedhuysplein) van diep- en breedhuizen met twee bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen). Enkelhuizen van twee traveeën met spiegelbeeldschema; respectievelijk puntgevel met muurvlechtingen, en lijstgevel. Borstweringen gemarkeerd door doorlopende luifel (mechanische pannen) op houten consoles, overgaand in bebording met bovenvensters bij de breedhuizen. Rechthoekige muuropeningen; vensters met kleine roedeverdeling en luiken.

Strakkere gevelwanden op zuidoostzijde en in noordwest-vernauwing van het Theo Goedhuysplein: analoge breedhuizen (zuidoosten) en variante (noordwesten), echter met doorgetrokken afzaat op de bovenverdieping in plaats van luifel (nummer 35-39).

Zuidoostelijke gevelwand van het Theo Goedhuysplein, en J. Van Clichthovenstraat met bijkomend verticaliserend accent van licht uitspringende puntgevel met muurvlechtingen en tudorbogige doorgang op natuurstenen neuten; gevelsteen links en rechts, respectievelijk met inscriptie "A. Van Huffel architect Anno 1920" en "Hermoye e. Glorian constructeurs Monobloc Bruxelles".

Beeldtransformatie voornamelijk met betrekking tot vensters; luifel en bebording op verschillende plaatsen weggewerkt. Rijkswachtstraat, nummer 12, opgefleurd met suggestieve beschildering onder meer van luiken.

  • DUBOIS M. 1979: Tuinwijk te Nieuwpoort 1920. Architect Albert Van Huffel. Ligging: E. Coppietersstraat en P. Braeckelaan, Bachten de Kupe XXI.1, 2-4.
  • SMETS M. 1977: De ontwikkeling van de tuinwijkgedachte in België. Een overzicht van de belgische volkswoningbouw in de periode 1830 tot 1930, Brussel-Luik.
  • STYNEN H. 1979: Stedebouw en gemeenschap. Louis Van der Swaelmen (1883-1929), bezieler van de moderne beweging in België, Brussel-Luik, 35.

Bron: DELEPIERE A.-M. & LION M. met medewerking van HUYS M. 1982: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Veurne, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 8n, Brussel - Gent.
Auteurs:  Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Theo Goedhuyswijk [online], https://id.erfgoed.net/teksten/159764 (geraadpleegd op ).