Brouckmolen

Zogenaamd "Brouckmolen" gelegen op lichte glooiing naar IJzervlakte toe. Witgekalkte bakstenen windmolen van het type grondzeiler; gebouwd in 1872 ter vervanging van een houten staakmolen door storm vernield. Hersteld in 1966 door gebroeders Peel (Gistel) naar ontwerp van architect M. Braet (Brugge): nieuwe binnenroede; kruis half verdekkerd: nieuwe kap met eternietschaliën; nieuwe staart en spruiten. In onbruik sedert 1959. Buitenkruier. Van 1908 tot 1924 was het kruis vervangen door een ijzeren zelfkruiend windrad zoals er in Engeland na 1860 werden gebouwd; daarna terug roeden. Blokvang. Korenmolen met drie koppel stenen; haverpletter; builmolen.

• DEVYT C. 1966: Westvlaamse windmolens. Inventaris volgens de toestand op 1 januari 1965, Brugge, 65.
  • DEVYT C. 1975: De Belgische windmolens. Toestand op 1 januari 1975, Tielt.

Auteurs:  Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi