Burgerhuis in Maasstijl_versie 1_20140509

Het burgerhuis in Maasstijl uit 1690-1700 is één van de zeldzame gebouwen met kalkstenen parement in Maaseik.

Het burgerhuis is een breedhuis in Maasstijl, van 1690-1700. Het is een enkelhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder een steil zadeldak. Het bakstenen gebouw met lijstgevel is voorzien van een kalkstenen parement met verhoogde begane grond en hoge kalkstenen plint met keldergat. De gevel wordt bekroond door een geprofileerde kalkstenen kroonlijst. Op de borstweringen zijn panelen aanwezig. De drie vensterregisters hebben geblokte posten, doorlopende geprofileerde druiplijsten en dito lekdrempels, met voormalige kruis- en bolkozijnen. Er is een gelijkaardige deur met kalkstenen trap.

Bibliografie

• Archief Onroerend Erfgoed Limburg, DL000343, Stadscentrum met 36 monumenten, beschermingsdossier (J. Gyselinck, 1991).