Commandopost en telefooncentrale

Bunker opgetrokken uit gewapend beton behorende tot de Duitse Hollandstellung. De linie werd opgetrokken in de periode 1916-18 door het Duitse leger dat vreesde voor een geallieerde aanval via het neutrale Nederland. De Stellung liep van Knokke tot Beveren en sloot ter hoogte van Vrasene aan bij de eveneens Duitse Stellung Antwerpen, gebouwd in dezelfde periode. De linie werd slechts zeer beperkt en lokaal in een gevechtssituatie gebruikt.

Het is een uniek bunkertype bestaande uit de combinatie van een telefoonbunker en een commandobunker die onderling verbonden zijn. De bunker telt twee geknikte toegangen die in verbinding staan met vier ruimtes; één voor de telefonie en drie voor de manschappen. Er bleef slechts één dergelijk voorbeeld langs de Hollandstellung bewaard. De bunker is een voorbeeld van de vernieuwende constructiewijze met gewapend beton zoals gebruikt door de Duitse zeemacht en toegepast vanaf Knokke tot Strobrugge.

• ARTORIA BVBA 2011: 'De Eerste Wereldoorlog in het Meetjesland', Een thematische synthese, Eeklo.
  • DECOODT H. s.d.: II. De belangrijkste militaire gebeurtenissen tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog in Vlaanderen, (onuitgegeven onderzoeksresultaat Onroerend Erfgoed).
  • HANTSON K. 2011: 'De Grooten Oorlog': De impact van de Eerste Wereldoorlog (1914-1918) op Oost-Vlaanderen, (onuitgegeven studie, KUL, masteropleiding culturele studies ).
  • SAKKERS H., DE HOLLANDER J. & MURK R. 2011: De Hollandstellung van Knokke tot Antwerpen Stille getuige van de Eerste Wereldoorlog, s.l.

Auteurs:  Mertens, Joeri