Artilleriebunker

Tekst van Duitse flankerende bunker Leopoldkanaal (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/216445)

Geschutskazemat opgetrokken uit gewapend beton behorende tot de Duitse Hollandstellung. De linie werd opgetrokken in de periode 1916-18 door het Duitse leger dat vreesde voor een geallieerde aanval via het neutrale Nederland. De Stellung liep van Knokke tot Beveren en sloot ter hoogte van Vrasene aan bij de eveneens Duitse Stellung Antwerpen, gebouwd in dezelfde periode. De linie werd slechts zeer beperkt en lokaal in een gevechtssituatie gebruikt.

De bunker is een voorbeeld van de vernieuwende constructiewijze met gewapend beton zoals gebruikt door de Duitse zeemacht en toegepast vanaf Knokke tot Strobrugge. De bunker vormt het meest oostelijke punt van de door de zeemacht aangelegde linie. Verder oostwaarts werd de linie gerealiseerd door de Duitse landmacht.

Van dit type artilleriebunker werden oorspronkelijk drie bunkers op een afstand van 1,3 km van elkaar opgetrokken. Twee ervan bleven in de noordelijke dijk van het Leopoldkanaal bewaard. De bunker bestaat uit vier opeenvolgende kamers waarvan beide buitenste geschutskamers waren. De schietgaten zijn gericht op de flank van de dijk. De toegang gebeurt via een dubbele geknikte gang.

• ARTORIA BVBA 2011: 'De Eerste Wereldoorlog in het Meetjesland', Een thematische synthese, Eeklo, Comeet vzw.
  • DECOODT H. s.d.: II. De belangrijkste militaire gebeurtenissen tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog in Vlaanderen , (onuitgegeven onderzoeksresultaat Onroerend Erfgoed).
  • HANTSON K. 2011: 'De Grooten Oorlog': De impact van de Eerste Wereldoorlog (1914-1918) op Oost-Vlaanderen, (onuitgegeven studie, KUL, masteropleiding culturele studies).
  • SAKKERS H., DE HOLLANDER J. & MURK R. 2011: De Hollandstellung van Knokke tot Antwerpen Stille getuige van de Eerste Wereldoorlog, s.l.

Auteurs:  Mertens, Joeri