Twee schaduwbomen van gekandelaarde linden bij de Pedesmolen

Tekst van Gekandelaarde schaduwlindes bij de Pede's molen (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/130130)

Bij het rad van de Pede's molen, gelegen langs de Passemaregracht op de grens van Zwalm en Zottegem, zijn twee gekandelaarde linden aangeplant. Eén linde staat rechtop, de tweede hangt schuin over het rad en rust tegen het molengebouw. Deze linden werden aangeplant als zonnescherm bij het rad van de watermolen om uitdroging te voorkomen. Dit gebruik dateert uit de periode dat het rad en het sluiswerk nog uit hout waren geconstrueerd. Hout werkt en de duurzaamheid vanonder andere het rad wordt negatief beïnvloed bij plotse schommelingen tussen nat en droog. De specifieke kandelaarvorm heeft vermoedelijk ook te maken met de schaduwfunctie die de bomen uitoefenden. Secundair werd het snoeihout voor allerlei andere doeleinden gebruikt.

Auteurs:  Van der Linden, Geert