Jagersboom, gekandelaarde linde als grens-, hoek- en kruispuntboom

Op de Ten Bergekouter, op de grens tussen Munkzwalm en Hundelgem, staat op een kruispunt van twee wegen een traditioneel gekandelaarde lindeboom.

Omdat jagers bij deze boom verzamelen bij aanvang van de jacht, wordt hij de (Wild-)Jagersboom genoemd.

Op een topografische kaart uit 1870 is bij het kruispunt een Calvarie ingetekend, hoogstwaarschijnlijk als onderdeel van een ommegang. Vaak werd bij een kruispunt een boom geplant als oriƫntatiepunt. Hier is de boom ook geplant in de hoek van het kadastrale perceel om het afsnijden van de bocht te voorkomen.

Het kaphout van de linde werd gebruikt als brand-, gerief- en constructiehout en het bladerdek in functie van loofvoedering.

• Topografische kaarten van BelgiĆ«, Krijgsdepot: Eerste editie uitgegeven tussen 1865-1880, schaal 1:20.000. Herziening, Militair Cartografisch Instituut: tweede uitgave, 1880-1884, derde uitgave 1889-1900 en herziening derde uitgave 1900-1930, schaal 1:20.000. (Lemoine-Isabeau, 1988)

Auteurs:  Van der Linden, Geert