Sociale woningbouw ontworpen door Charles Van Rysselberghe

Tekst van Sociale woningbouw ontworpen door Charles Van Rysselberghe (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/127180)

Rij sociale meergezinswoningen (nummer 12-22 tot 84-94), bestaande uit zeven groepen van twee woningen, samen tweeënveertig appartementen, gebouwd door de "Gentsche Maatschappij der Werkerswoningen" in 1911-12. De architect Ch. Van Rysselberghe ontwierp deze nog traditionele gevelwand van gele baksteen met een symmetrische opstand geritmeerd door een spiegelbeeldschema, namelijk een lijstgevel en ernaast een trapgevel, eerstgenoemde onder pseudomansardedak met houten dakkapellen. Tussen twee trapgeveltjes in verlicht een smalle houten erker de gemeenschappelijke trapkast die telkens toegang verleent tot zes woongelegenheden. Rondboogvormige deuren en benedenvensters afgelijnd door een doorlopende waterlijst. Bovenvensters met ijzeren I-latei en ontlastingsboog. Rode baksteenbanden belijnen de gevelwand. Wordt gerenoveerd.

• Stadsarchief Gent, reeks openbare werken, VII, beluiken, 1383-1384, V.36.
  • BAERTSOEN M. 1913: Gentsche Maatschappij der Werkerswoningen, Historisch overzicht, Gent, 21-22.