Sociale woonwijk Nationale Watersportbaan Georges Nachez

Tekst van Sociale woonwijk Nationale Watersportbaan Georges Nachez (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/127178)

Eén van de belangrijkste straten aan de Nationale Watersportbaan Georges Nachez gelegen in de vroegere Neermeersen. Dit zeer laag gelegen driehoekig eiland (50 hectare), begrensd door de natuurlijke Leiearm (noorden) en de rechtgetrokken Leiearm (zuid) werd geürbaniseerd vanaf 1953 (confer de toenmalige CIAM-opvattingen). Door het graven van de Watersportbaan (2.300 meter lang, 76 meter breed, 2 meter diep) kwamen enorme hoeveelheden aarde vrij die aangewend werden voor de ophoging van het tot dan toe onbebouwbaar moerassige gebied. De gronden werden voorbehouden voor sociale woningbouw voornamelijk in de vorm van flatgebouwen gecombineerd met groene zones en sport- en recreatiegebieden. Bebouwing voornamelijk gegroepeerd langs de nieuw aangelegde Europalaan, Verenigde-Naties- en Jubileumlaan. Elf flatgebouwen (tussen zeven en negentien bouwlagen) gefundeerd op heipalen, in zakelijke moderne stijl werden gebouwd door de verschillende maatschappijen: de Gentse maatschappij voor de Huisvesting, de Goede Werkmanswoning (architect G. Bontinck, 1958-65), de Volkshaard (architect A. Bressers, 1959-61), de Gentse Haard, de Oost-Vlaamse Huurderscoöperatieve, de Huisvestingsmaatschappij van Vlaanderen (architect Coppieters, 1965). Ze vormden een oplossing voor de naoorlogse woningnood. Daarnaast werden ook twee winkelcentra gebouwd en twee scholen, waaronder een kleuterschool.

• LOORE A. s.d.: Une belle réalisation en constructions sociale: l'urbanisation des "Neermeersen" à Gand, Journal des voyages, Gand, Flandre Orientale, Doornik, 89-93.

Auteurs:  Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke