Sociale woonwijk Malem

Zogenaamd naar het eiland gevormd door twee Leie-armen ten westen van de zestiende-eeuwse stadswal (zie 'Malemstraat'), vanaf 1952 bebouwd met een sociale woonwijk in de vorm van een tuinwijk. Zogenaamd Wijk Heldenhulde ter nagedachtenis van Gentenaren die hun leven offerden voor het vaderland (zie straatnamen: Breendonkstraat, Dapperheidstraat, Gijzelaarsweg, Halenpad, Heldenplein, Herdenkingslaan, Houtemlaan, Houthulststraat, Landingsplein, Luiklaan, Normandiëlaan, Ontmijnersstraat, Oud-Strijderslaan, Parachutistenweg, Politieke-Gevangenenlaan, Ramskapellelaan, Reigersvlietweg, Schipdonkweg, Sluikpersstraat, Vrijwilligersweg, Weerstandsplein, Wessemweg, Zesseptemberlaan).

Typische eengezinswoningen van geschilderde baksteen, twee à drie bouwlagen en zadeldak (pannen) met tuintjes en gemeenschappelijk groen. Gebouwd door verschillende maatschappijen: de Gentse Maatschappij voor Goedkope Woningen, de Gentse Haard, de Goede Werkmanswoning en de Volkshaard.

Centraal gelegen kerk van Onze-Lieve-Vrouw van de Vrede, ingehuldigd in 1957, school en winkelcentrum.

• VLERICK W. 1971: Nationale Watersportbaan Georges Nachez, De Gentse Volkswijken, Gent.

Auteurs:  Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke