Op stam gezette gele kornoelje

Tekst van Op enen gezette gele kornoelje (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/130266)

De gele kornoelje maakt deel uit van een gedeeltelijk bewaarde hoog- en halfstamboomgaard bij een voormalig boerderijtje. Het betreft een hoogstamfruitboom met een kruinstraal van 5 meter. De boom vormt een eenheid met het volledig omhaagde boerenerf waarop hij is geplant voor de fruitproductie.

Gele kornoelje was vroeger een meer voorkomende fruitboom. De bessen werden onder andere verwerkt tot jam, medicinaal aangewend en gebruikt in de jeneverstokerij. De boom werd ook om sierredenen aangeplant omwille van zijn uitbundige gele bloei in het vroege voorjaar. Daarenboven was het hout gegeerd voor hamerstelen, voor spillen in de molenmakerij en voor wandelstokken.

Volgens mondelinge getuigenissen kwam de laatste smid van Roborst tot voor kort uit deze boom hout zagen voor zijn hamerstelen; er ontbreken inderdaad een aantal zijtakken. Tijdens de tweede helft van de 20ste eeuw geraakte de soort in onbruik.

Er zijn slechts een paar hoogstammige fruitbomen van gele kornoelje in Vlaanderen meer bekend, waarvan deze mogelijk de dikste is. Op het erf staan nog een essenkaphaag, een opgaande es en een op stam gezette buxus boerentopiary.

Auteurs:  Van der Linden, Geert