Jachtpaviljoen

Alleenstaand kasteeltje uit begin 19de eeuw gelegen in een omhaagd park met vele hoogstammige bomen en naar verluidt gebouwd als jachtpaviljoen van Bernadotte, koning van Zweden. In 1861 aangekocht door August Sloor die het aan de achterzijde vergrootte door toevoeging van twee kamers aan weerszijden van een centraal risalietvormend salon. Bepleisterde en geschilderde lijstgevels van twee en een halve bouwlaag onder schilddak (nok parallel aan de straat, leien). Voorgevel van vijf traveeën op zware arduinen plint. Halfronde centrale uitbouw. Begane grond met imitatiebanden, uitstralend boven de muuropeningen; aflijnende puilijst. Beluikte rechthoekige vensters met arduinen lekdrempels; balusters in de borstweringen van het middenrisaliet (bovenverdieping). Omlopende architraaf, fries met vlak omlijste halfvensters, een zware houten kroonlijst met tanden en klossen, waarboven een borstwering (attiek) met arduinen balusters. Vlak uitgewerkte zijgevels.

Rijk uitgewerkt interieur met imposante trapzaal en stucplafonds. Achteraan in het midden, zogenaamd "Egyptische zaal" van circa 1870 tot 1881 door August Sloor eigenhandig beschilderd met Egyptische figuren. Ernaast, zogenaamd "Vlaamse salon", in 1877 (balksloef) uitgevoerd in neo-Vlaamserenaissance-stijl met lambriseringen, monumentale haard en zoldering met moer- en kinderbalken.

Links van het kasteel, haaks op de straat, bakstenen remise van twee bouwlagen onder zadeldak. Begane grond met blinde korfboogarcade, waarvan sommige traveeën opengewerkt zijn door een deur.

Auteurs:  Demey, Anthony