Oorlogsmonument en erperk voor de gesneuvelden van de Eerste Wereldoorlog

Tekst van Oorlogsmonument en militair ereperk (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/216120)

Nagenoeg centraal op de begraafplaats van Berchem is op perk 22 een met taxus omgeven ereperk ingericht, met te midden een oorlogsmonument gesigneerd door A(lfons) de Cuyper, "Antw. Kiel". Het monument is opgebouwd rond een centrale vrouwenfiguur met gesneuvelde soldaat in de armen. Op de sokkel zijn verschillende plaatjes aangebracht van de Koninklijke Soldatenbond Berchem. In de top van de achtergelegen en opengewerkte hardstenen wand met art-deco-inslag, met de heden sterk verweerde namen van de gesneuvelden, is de eveneens verweerde inscriptie "Berchem aan zijn kinderen/ gedenk hun (glorie?)rijke dagen" aangebracht. De zerken met officiële nationale stèles in natuursteen en enkele exemplaren in granito, staan opgesteld tegen de vier zijden van de taxushaag.

Auteurs:  Van Severen, Elke