Oorlogsmonument E. Deckers

Het monument der gesneuvelden van de Eerste Wereldoorlog stond aanvankelijk opgesteld aan de Nationale Bank en werd in 1951 verplaatst naar het Stadspark, op de hoek van de Eycklei en Rubenslei. Een plaat in kasteel Schoonselhof toont de verschillende bekroonde ontwerpen voor de door de Bond "Nooit Vergeten" uitgeschreven wedstrijd voor het oprichten van een nieuw gedenkteken, met centraal het winnende en in 1930 ingehuldigde ontwerp van Edward Deckers.

Het monumentale werk is opgebouwd uit drie bronzen beeldengroepen op een natuurstenen sokkel. Centraal staat Koning Albert I te paard, geflankeerd door een groep soldaten met twee gesneuvelden op het veld van eer; aan de andere zijde wordt het leed van de bevolking uitgebeeld door twee vrouwenfiguren en kind, waarvan één met kapmantel, gebogen over gesneuvelde echtgenoot en vader.

• Informatie verkregen van Stefaan Grieten, Architectuurarchief Vlaanderen (25 november 2013).

Auteurs:  Van Severen, Elke