M477 Oudenaarde

Geschiedenis van het vaartuig: De M477 is een Herstal-klasse riviermijnenveger (MSI – Mine Sweeper Inshore) die in Kruibeke werd gebouwd tussen mei 1958 en april 1959 op de werf Mercantile Marine. De Oudenaarde is één van vijftien Belgische riviermijnenvegers naar Amerikaans model. De mijnenveger was in hout gebouwd en de uitrusting werd in niet-magnetisch materiaal uitgevoerd. De thuisbasis van de Oudenaarde was de haven van Kallo. Het schip stond in voor het vrijhouden van de Schelde van mijnen. Dit type mijnenveger werd ook regelmatig ingezet op de Noordzee.

Het schip werd op 1 februari 1987 uit dienst genomen. Op 26 september 1989 werd het schip aan het Nationaal Scheepvaartmuseum in Antwerpen in bruikleen gegeven. Op die datum werd de Oudenaarde door hijsbok Brabo op kaai 24 geplaatst.

In oktober 2018 werd de Oudenaarde verplaatst naar de droogdokkensite aan het Kattendijkdok.

Eigenaars:

• Marinecomponent van Defensie.

Bouwjaar: 1958-1959.

Werf: Mercantile Marine Yard in Kruibeke.

Functie: Riviermijnenveger.

Vaargebied: Rivieren en Noordzee.

Beschrijving romp, constructie en opbouw: Romp in hout en ander niet-magnetisch materiaal.

Tonnage: 190 ton waterverplaatsing.

Motoren: Twee dieselmotoren Nuove Reggiane van ieder 630 pk. Iedere motor dreef een eigen schroef aan. Achter iedere schroef was een roerblad geïnstalleerd. Het schip haalde een maximale snelheid van 15 knopen.

Uitrusting: Het schip was bewapend met een II 12,7 mm mg Browning. De radar was aanvankelijk een Decca 707. In 1970 werd de radar vervangen door een Decca 1216. De MSI was uitgerust met materiaal om mijnen te vegen op een diepte van vier tot tien meter met behulp van akoestische, magnetische en mechanische ontmijningstoestellen.

Interieur: Het schip had ruimte voor een bemanning van twee officieren, vier onderofficieren en twaalf matrozen.

• Fiche Oudenaarde in het Archief van het Museum aan de Stroom (MAS).
  • VAN GINDEREN L. en DELGOFFE C. s.d.: Fotoboek Belgische Zeemacht 1946-1996. s.l.
  • ANRYS H., DE DECKER DE BRANDEKEN J.-M. en EYGENRAAM P. 1992. De zeemacht: van de admiraliteit van Vlaanderen tot de Belgische zeemacht, Tielt.

Auteurs:  Van Dijck, Maarten