Lagaekasteeltje

Neotraditionele villa, zogenaamd Lagaekasteeeltje of Lindenhof, uit begin 20ste eeuw gebouwd in opdracht van beeldhouwer Jules Lagae (Roeselare 1862 - Brugge 1931) en zijn vrouw Noulet. Een artikel naar aanleiding van Open Monumentendag vermeldt de beeldhouwer ook als ontwerper van de woning. Eén van de bekendste werken van de kunstenaar is het paardenspan op de triomfboog in het Jubelpark in Brussel dat hij samen met Vinçotte realiseerde begin 20ste eeuw. De zoon van de beeldhouwer overleed tijdens de Eerste Wereldoorlog en zijn naam staat vermeld op het oorlogsmonument van Sterrebeek. Na de Eerste Wereldoorlog zal Jules Lagae ook verschillende oorlogsmonumenten ontwerpen.

De villa is gelegen in een beboomde tuin langs de Mechelsesteenweg tegenover de Windmolenlaan. Over de villa lag tot het interbellum de windmolen van Sterrebeek op de Lindenberg. Op de Mechelsesteenweg was aan de zijde van de villa tot begin 20ste eeuw geen bebouwing aanwezig.

Kasteeltje van één à twee bouwlagen in bak- en zandsteenstijl onder een complexe leien bedaking. Er wordt gebruik gemaakt van trapgevels, sierankers, een erker uitlopend op een balkon, rondboogvensters, bolkozijnen, klooster- en kruisvensters en een dakruiter. De toegang tot de woning is gelegen onder een arcade met rondbogen op hardstenen zuilen. Tegen de achtergevel (noordoostgevel) is een uitbouw aanwezig volledig opengewerkt met vensters met hierboven een terras. Deze uitbouw met veel lichtinval was mogelijk het atelier van de beeldhouwer. Zowel op de noordgevel als in het interieur zijn medaillonsculpturen verwerkt, mogelijk zijn dit portretten van de kinderen en de vrouw van de beeldhouwer. Het interieur is rijkelijk uitgewerkt met eiken parketvloeren, lambriseringen en beklede plafonds. In de woonkamer is er een grote schouw aanwezig met marmeren zuilen. Recent werd de villa gerenoveerd met gebruik van nieuw schrijnwerk naar oud model. Ten zuiden garage in dezelfde stijl.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Zaventem, afdeling IV (Sterrebeek), 1905/9.
  • ROCK M. 2007: Open Monumentendag. Veel volk over de mooie tegel- en eiken parketvloer van het 'Lagaekasteeltje', Sterrebeek 2000, 3, 18-19.
  • S.N. 2007: Open Monumentendag 9/09/2007, Brochure uitgegeven naar aanleiding van Open Monumentendag door de Dienst Cultuur & Toerisme, Zaventem.
  • VANNOPPEN H. & SOMMEREYS-PARENT L. 1978: De geschiedenis van Sterrebeek, het kastelendorp, Tielt, 716-722.

Auteurs:  Verwinnen, Katrien