Domein bij herenhuis Groenhof

Herenhuis uit midden 19de eeuw bestaande uit woonhuis en twee onafhankelijke symmetrische dienstgebouwen, haaks op de straat. Ruim park met vele hoogstammige bomen, en onder meer twee tuinpaviljoentjes en een serre. De voortuin is van de straat afgesloten door twee muurdelen (respectievelijk zes en zeven traveeën) waartussen een sierlijk gietijzeren hek van zeven traveeën.

Woonhuis van het dubbelhuistype met bepleisterde en geschilderde lijstgevel van vijf traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (nok parallel met de straat, leien). Verhoogde begane grond op arduinen plint met keldervensters; imitatiebanden, uitstralend boven de vensters. Rechthoekige vensters; op de bovenverdieping gevat in een geprofileerde omlijsting met neoclassicistische kroonlijst en arduinen borstwering, over de hele gevelbreedte doorlopend; T-vormige ramen en sierlijke jaloeziekappen. Centrale travee geaccentueerd door rechthoekige vleugelpoort in arduinen omlijsting, voorafgegaan door vijf treden; rechthoekig balkon met balusterborstwering en deurvenster in arduinen omlijsting met waterlijst op twee consoles. Gevel beëindigd op gelede architraaf, vlakke fries en kroonlijst op klossen.

Links en rechts aanhorigheden met bepleisterde en geschilderde lijstgevels van twee traveeën en twee bouwlagen onder afgesnuit zadeldak (nok loodrecht op de straat, leien), en vier traveeën diep. Travee gemarkeerd door spiegelpilasters. Rechthoekige vensters, op de begane grond beluikt, en op de bovenverdieping met verspringende dagkanten en alle gevat in afzonderlijke rechthoekige nissen waardoor speels reliëf in de strakke neoclassicistische architectuur verkregen wordt.

Hetzelfde ritme wordt voortgezet in de muren die de tuin van de straat afsluiten: rechthoekige nissen met afgeronde bovenhoeken zijn van elkaar gescheiden door pilasters met spiegels. Beraapt en beschilderd baksteenmetselwerk, met ezelsrug van Vlaamse pannen.

Auteurs:  Demey, Anthony