Pastorie Sint-Andreas- en -Gislenusparochie

Tekst van Pastorie Sint-Andreas- en -Gislenusparochie met tuin (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/15268)

Pastorie, op het einde van een dreefje en voorafgegaan door een ommuurde, gekasseide koer. Alleenstaand dubbelhuis van 1851, naar ontwerp van architect Jan De Somme-Servais (Sint-Niklaas); vijf traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (nok parallel aan de straat, leien) met klokje op de nok. Gedecapeerde bakstenen lijstgevel op arduinen plint. Beluikte rechthoekige benedenvensters met arduinen lekdrempels; rondboogvensters met verdiepte borstwering op de bovenverdieping. Rechthoekige vleugeldeur in neoclassicistische omlijsting van arduin met rechte waterlijst, uitlopend in een gekorniste cordonband. Gevel beëindigd op een architraafje en een houten kroonlijst met tanden en klossen. Links en rechts risalietvormende aanbouwseltjes van één bouwlaag en één travee, op de voorgevel uitspringend. Hoeken gemarkeerd door bossagewerk.

• Modern Kerkarchief Belsele, Resolutieboek.

Bron: DEMEY A. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Sint-Niklaas, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 7n2 (S-T), Brussel - Gent.
Auteurs:  Demey, Anthony