Gemeentehuis

Tekst van Gemeentehuis Belsele (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/15264)

Neogotische baksteenarchitectuur met verwerking van natuursteen voor sokkel, hoekkettingen, speklagen, deuromlijstingen en vensterstaven. Rechthoekig gebouw van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel met de straat, leien), in 1899 gebouwd (zie opschrift) volgens gedenksteen in de hal naar ontwerp van architect H. Derre. Risalietvormende tweede en vierde travee, onderaan gemarkeerd door tudorboogpoort (vierde travee met hogers en kruisbloem) en bovenaan uitlopend op een dakvenster met puntgevel op schouderstukken. De vensters (rechthoekig met natuurstenen tussenstijlen, en op de bovenverdieping drieledige vensterkruisen) zijn per travee gevat in een korfbogige nis met in het boogveld een bas-reliëf met rankwerk en een centraal wapenschild. Boven de vensters van de begane grond zijn drie spitsbogige blindnissen uitgewerkt met drielobmaaswerk. Zelfde motief komt voor bij de bovenvensters van de risalieten. Gelardeerde zijpuntgevels op schouderstukken.


Bron: DEMEY A. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Sint-Niklaas, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 7n2 (S-T), Brussel - Gent.
Auteurs:  Demey, Anthony
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Gemeentehuis Belsele [online], https://id.erfgoed.net/teksten/15264 (geraadpleegd op ).