Neoclassicistische stadswoningen (10-36)

Tekst van Neoclassicistisch burgerhuis (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/216016)

Nummers 10-36. Reeks neoclassicistische enkelhuizen van drie tot vier traveeƫn en twee of drie bouwlagen onder mansarde-, zadel- of plat dak, uit de laatste kwart van de 19de eeuw, nummers 12-14 gedateerd 1892. Bepleisterde en beschilderde lijstgevels met sterk verspringende kroonlijsten. Imitatievoegen, panelen, driehoekige en gebogen frontons, markerende driekwartzuilen (nummers 12, 14 en 16), centrale balkons en decoratief stucwerk. Rechthoekige muuropeningen, vaak in geriemde omlijsting; nummer 18 met segmentboogvensters. Identieke nummers 12-14 en 32-34, laatstgenoemde met neo-Lodewijk XVI-decoratie.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita