Stedelijk Museum

Stedelijk museum. Voormalig herenhuis van de familie Janssens de Varebeke, in 1903 aan de stad verkocht en heden ingericht als stedelijk museum. Klein achterliggend park toegankelijk via een smeedijzeren hek tussen arduinen pijlers, naar verluidt afkomstig van het kasteel van Boechout.

Hoofdgebouw in neo-Vlaamserenaissance-stijl, van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (leien), volgens cartouches gedateerd ANNO / 1878 en naar ontwerp van architect Pieter Van Kerkhove (zie archiefstukken). Baksteenbouw op zandstenen sokkel en met verwerking van natuursteen voor speklagen, aflijnende hoekblokken, vensterkruisen en uitgewerkte poortomlijsting. Voorgevel gemarkeerd door middenrisaliet met bekronende trapgevel en hoger oplopende torenvormig uitgebouwde linker deurtravee (vier bouwlagen) onder steil schilddak (leien) met smeedijzeren nokhek. Getrapt dakvenster in rechtertravee. Kruiskozijnen onder rondboogvormige boogvelden; sierankers in de zwikken. Drielicht in de middentravee; op de bovenverdieping met zware erker op overkragende rondbogen. Aflijnende boogfries en muizentand onder de kroonlijst.

Links korfboogvormige poortomlijsting met geblokt beloop en bekronende druiplijst met oculus tussen voluutvormige vleugelstukken, centrale buste.

Links aanleunende trapgevel van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (leien, nok loodrecht op de straat) eveneens van 1878. Later toegevoegd aanbouwsel van twee traveeën en twee bouwlagen.

Uitgewerkte achtergevel gemarkeerd door twee ongelijke zijrisalieten met bekronende trapgevels verbonden door een brede middentravee met galerij op de begane grond, en op de bovenverdieping beglaasde erker ter verlichting van het trappenhuis, afgelijnd door een kantelenrij. Rechterrisaliet met neogotische huiskapel op de bovenverdieping uitgebouwd als een driezijdig erkertje op geprofileerd kraagstuk, onder boogfries en leien spitsdak.

Rond okseltorentje onder kegelspits als overgang naar iets inspringende rechtertravee.

• Stadsarchief Sint-Niklaas, Modern Archief 3683/697.