't Volkshuis

In het straatbeeld opvallend gebouw in art-decostijl, volgens archiefstukken naar ontwerp van architect Robert Soebert van 1925. Voorgevel van vier traveeën met drie hoge bouwlagen en plat dak, in bak- en hardsteen. Vrij gedrukte hardstenen onderbouw met centrale vleugeldeur geflankeerd door ruime vensters. Verticaal geaccentueerde bovenbouw met gekoppelde hardstenen middentravee verrijkt met twee gehurkte mannenfiguren (symbolen van de arbeid) in hoogreliëf, die een centraal driehoekig paneel boven de deur flankeren. Zijtravee met licht uitspringende vensterregisters, onder overkragende houten kroonlijst.

• Stadsarchief Sint-Niklaas, Modern Archief 3707/4132.

Bron: DEMEY A. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Sint-Niklaas, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 7n2 (S-T), Brussel - Gent.
Auteurs:  Demey, Anthony