Hovenierswoning

Het betreft de voormalige hovenierswoning van het kasteel d'Overschie.

Het is een classicistisch dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder een leien zadeldak uit de tweede helft van de 18de eeuw. Voor- en achtergevel werden voorzien van steekboogvormige vensteropeningen met zandstenen omlijsting. De rechthoekige voordeur is verfraaid met een zandstenen omlijsting voorzien van een sluitsteen en bekroond met een entablement. De dubbele voordeur is gescheiden van het bovenlicht met waaiervormig smeedwerk door een houten tussendorpel. De achtergevel bevat een rechthoekige deuromlijsting met geprofileerde sluitsteen, de bovenliggende vensteropening is gedeeltelijk dichtgemaakt en bevat een klein rondboogvormig venster.

Het bijgebouwtje uit het laatste kwart van de 18de eeuw heeft rechthoekige venster- en een deuropening met zandstenen omlijstingen en een uitspringende sluitsteen. Het leien zadeldak bevat een vermoedelijk originele dakkapel met laadvenster.

Bibliografie

• Archief Onroerend Erfgoed Vlaams-Brabant, DB000505, DG O.L.V. ten Pui en omgeving & Kasteelpark d’Overschie, Advies Lid van de Provinciale Commissie voor Monumenten en Landschappen over bescherming van kapel Onze-Lieve-Vrouw ten Pui, 25/05/1972.
  • Archief Onroerend Erfgoed Vlaams-Brabant, DB000505, DG O.L.V. ten Pui en omgeving & Kasteelpark d’Overschie, Beschermingsvoorstel, 10/04/1974.
  • Archief Onroerend Erfgoed Vlaams-Brabant, DB000505, DG O.L.V. ten Pui en omgeving & Kasteelpark d’Overschie, Provinciale Commissie voor Monumenten en Landschappen – Voorstel tot klassering van de omgeving van de Kapel van Onze Lieve Vrouw ten Pui te Neerijse (Beschrijvende staat), 17/06/1975.
  • GENICOT L.F., VAN AERSCHOT S., DE CROMBRUGGHE A., SANSEN H. & VANHOV J. 1971: Inventaris van het cultuurbezit in Vlaanderen, Architectuur, Provincie Brabant, Arrondissement Leuven, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 1, Luik.

Auteurs:  Van der Veken, Bert