Instituut Mater Dei: voorgevel en bedaking

Tekst van Instituut Mater Dei: voorgevel en bedaking (https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/1553)

Het laat-classicistisch herenhuis maakt deel uit van het Mater Dei-instituut (kleuter- en lagere school, algemeen secundair onderwijs en rusthuis) en werd opgetrokken in de laatste jaren van de 18de eeuw. Het gebouw is opgevat als een breedhuis van zes traveeën, drie verkleinende bouwlagen en een mezzanino onder een leien zadeldak, dat is voorzien van dakkapellen met schild en is gevat tussen aandaken met schouderstukken, muurvlechtingen en een topstuk. De ontpleisterde lijstgevel wordt gekenmerkt door een monumentale rondboogpoort met waaiervormig bovenlicht, gevat in een kalkzandstenen omlijsting met spiegels in de boogzwikken en oplopende pilasters onder een hoofdgestel dat gedragen wordt door gegroefde consoles met bloemmotief. De gevel wordt voorts horizontaal geleed door de kalkzandstenen plint met keldergaten, de doorgetrokken lekdrempels, de kordons en de ingekaste kroonlijst boven de steigergaten. Typerend zijn eveneens de geriemde omlijstingen rond de vensters in de poorttravee, de trapeziumvormige sluitstenen in de eerste bouwlaag, de gietijzeren parapets in de derde bouwlaag, en de lekdrempel op voluutconsoles in de poorttravee. Van het oorspronkelijk schrijnwerk bleven alleen de koetspoorten en bovenlichten in voor- en achtergevel bewaard.

Het interieur en de achtergevel werden in de jaren 1980 volledig verbouwd. Naar aanleiding van deze werken werden in 1981 de voorgevel en de bedaking als monument beschermd.

Bibliografie

Archief Onroerend Erfgoed Vlaams-Brabant, Leuven, Sint-Jacobsplein, Rustoord Mater Dei, beschermingsdossier (20.11.1981).

MONDELAERS L. & VERLOOVE C. met medewerking van VAN ROY D., VAN DAMME M. en MEULEMANS K. 2009: <em>Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Leuven binnenstad, Herinventarisatie</em>, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB2, onuitgegeven werkdocumenten.