Parochiekerk Sint-Andreas: orgel versie 1 19112013

Tekst van Parochiekerk Sint-Andreas: orgel (https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/1550)

Het orgel in de parochiekerk Sint-Andreas werd voor 1857 gebouwd door P.A. Van Dinter uit Tienen. De eerste transformaties dateren wellicht van 1911, toen de kerk werd verbouwd. Later werd het orgel onder meer door A. Joris uit Hasselt verbouwd.

De originele constructie van de orgelkast met 4'-front bleef bewaard. Ook de originele windlade is nog aanwezig. De klaviatuur werd wel volledig vernieuwd. Ook de originele magazijnbalg met handpompbediening is verdwenen.

Bron: FAUCONNIER A., ROOSE P. 1977: Het historisch orgel in Vlaanderen: een inventaris van het orgelbezit per geografische eenheid, deel IIb, arrondissement Leuven, Brussel.