Duitse militaire post Pionierpark

Bovengrondse betonnen militaire constructie, gelegen in een akker langs de Zeedijkweg, ten zuidwesten van Loppem, ten noordwesten van de spoorlijn Torhout-Brugge.

Historiek

Duitse betonnen militaire post, tijdens de Eerste Wereldoorlog opgetrokken bij het Duits pionierspark te Loppem.

In de loop van 1917-1918 werd tussen de spoorlijn Torhout-Brugge en de Zeedijkweg een pionierspark aangelegd. Ten westen van de Zeedijkweg werd een munitiedepot aangelegd, met op regelmatige afstand kleine opslagplaatsjes. Via een ontdubbeling en aftakkingen van de spoorlijn, vanaf juni 1917 gerealiseerd door een 'Eisenbahn Baukompanie' kon de aan- en afvoer van materieel en munitie gerealiseerd worden. In het pionierspark werden opgeëiste arbeiders verplicht tewerkgesteld, waaronder vrouwelijke inwoners van Loppem. Er werden barakken opgetrokken voor het verblijf van arbeiders uit andere gemeentes. Het pionierspark en munitiedepot waren op 24 februari 1918 afgewerkt, maar mogelijk werden er ook nog later opslagplaatsen voor munitie toegevoegd worden. De bunker ten oosten van de Zeedijkweg is op een luchtfoto van 30 mei 1918 goed te zien.

Beschrijving

Stevige bovengrondse constructie, met min of meer rechthoekige omtrek van grosso modo 640 x 1300 centimeter, met T-vormige plattegrond, waarbij de twee haaks op elkaar geplaatste delen zich elk onder een dik gebogen dak bevinden. Het gewapend beton is aan de buitenzijde is deels tegen een houten bekisting gegoten, deels tegen boomstammen. Er zijn ook bakstenen gebruikt, die gecementeerd werden.

Het toegangsgedeelte, bestaande uit een gang met toegang naar de schuilplaats, bevindt zich aan oostelijke zijde. Het westelijke deel is gegoten op golfplaten, die bewaard zijn en bovenaan via profielen met elkaar vastgeklonken zijn. In de westelijke muur steekt een kleine opening. Er zijn twee keer twee deurhengsels bewaard gebleven van de (verdwenen) binnendeur.

• Informatie verstrekt door Johan Braet, 7/5/2013.
  • Brussel, Koninklijk Legermuseum: Collectie militaire luchtfoto’s W.O. I, Britse luchtfoto Loppem, Ref. No. 2986, 30.5.18.10.45., 13 S.W. M. 19.20., No. 202.
  • VERSTRAETE R., Loppem onder de oorlog. 1914-1918, Loppem, 1964, p. 26, 27, 36.

Auteurs:  Decoodt, Hannelore