Duitse bunker Moorseelsesteenweg

Bovengrondse betonnen militaire constructie mooi gelegen in weide ten oosten van Moorseelsesteenweg 207, ten oosten van Beitem, ten zuiden van Vossemolen. Op ongeveer 200 meter ten zuiden van deze constructie is een betonnen post ingebouwd.

Historiek

Duitse betonnen militaire post behorende tot de 'Artillerie-Schütz-Stellung', wellicht in het begin van 1918 opgetrokken. Iets ten zuiden van onderhavige bunker stond er nog een tweede betonnen constructie, aldus een Britse stafkaart. Iets ten oosten van deze bunker, ter hoogte van de (huidige) Rennevoordestraat, was in 1918 een kleine munitie-opslagplaats ingericht. Net ten noordoosten van de constructies liep er een smalspoor. Er waren rond deze bunkers ook heel wat barakken opgericht.

Deze omgeving werd tijdens het Geallieerde Bevrijdingsoffensief pas op 14 oktober 1918 veroverd.

Beschrijving

Bovengrondse betonnen militaire post, met uitspringende noordoostelijke hoek. Het beton is tegen een houten bekisting gegoten. Het dak helt af naar het westen toe. De hoeken en randen zijn afgeschuind. In de zuidelijke muur zijn haken te bespeuren. Twee toegangen aan oostelijke zijde, met ertussen een betonnen muur met trapjes aan de linkerkant, die tegelijk als richel fungeert. In de weide vóór deze muur ligt een betonnen vloer. De beide deuropeningen verschaffen toegang tot één gang, waarop twee ruimtes uitgeven. Deze binnenruimtes waren gegoten op gebogen golfplaten, die verdwenen zijn. In de binnenmuur tussen deze ruimtes en de gang zit telkens een rechthoekige en ronde opening. Aan de binnenzijde van de oostelijke muur steekt ter hoogte van de richel een nis. De gang verschaft in de noordelijke hoek ook toegang tot een draaitrap met drie treden, die uitgeeft op een vrij groot mangat, dat niet rond, maar eerder hoekig is uitgewerkt, met uitsparingen voor een houten of metalen constructie.

• Mapping the front. German maps. Military mapping 1914-1918: Great War Trench Map DVD Collection (The Western Front Association in association with the Imperial War Museum), 2010: Moorsele-Nord, 12/2/1918.
  • Mapping the Front: Ypres. British mapping 1914-1918: Great War Trench Map DVD Collection (DVD uitgegeven door de Western Front Association, in association with the Imperial War Museum, 2008): Enemy’s supply system, 12/4/1918; Belgium, 28 N.E., Ed. 9A, 5/12/1917; Belgium, 28 N.E., Ed. 10A, 11/9/1918.
  • BACCARNE R. & STEEN J., Van het Vrijbos tot Roeselare. Eindoffensief, Langemark-Poelkapelle, 2002.
  • CALLEWAERT F., 90 jaar geleden brak de Eerste Wereldoorlog uit. Duitse verdedigingswerken in de regio Roeselare, in: Mandeldal, 2004, nummer 1.
  • GELDHOF Ph., Met de torens van Roeselare op de achtergrond. De strijd voor Roeselare tussen 28 september en 3 oktober 1918, in: DE BRUYNE M. e.a., Roeselare in de Eerste Wereldoorlog, Roeselare, 1998.
  • WEEMAES M., Van de IJzer tot Brussel. Het bevrijdingsoffensief van het Belgisch leger, 28 september 1918, Marcinelle, s.d.

Auteurs:  Decoodt, Hannelore