Wederopbouw gemeenteschool

Voormalig klassengebouw van de gemeenteschool, heropgebouwd in 1924. Ligging in de onmiddellijke omgeving van de Sint-Jacobskerk en pastorie.

Na de vernieling van het dorp Sint-Jacobskapelle tijdens de Eerste Wereldoorlog worden de kerk, de pastorie en de (gemeente)school met onderwijzers- of kloosterwoning heropgebouwd naar ontwerp van architect Camille Van Elslande. De kerk met omgevend kerkhof, en in de onmiddellijke omgeving de pastorie en de school met woning vormen een interessant en beeldbepalend geheel voor de landelijke wederopbouw. Het heropgebouwde Sint-Jacobskapelle – de kleinste deelgemeente van Diksmuide – omvatte buiten de cluster kerk-pastorie-school slechts enkele huizen en hoeves.

Na de oorlog bedienden zusters van het klooster van Vladslo (Diksmuide) de school van Sint-Jacobskapelle. In 1921 werd een schoolbarak opgetrokken, die in 1924 vervangen werd door het huidige klassengebouw. Het volume van de vroegere kloosterwoning is bewaard, doch zwaar verbouwd.

Quasi volledig vrijstaand, geelbakstenen klassengebouw onder zadeldak (mechanische pannen, dakoversteek op sierlijke houten klossen). Gevel naar speelplaats met symmetrische opbouw: getoogde deur geflankeerd door telkens een klas met drie hoge getoogde vensters met bewaard houtwerk met grote roedeverdeling. De verzorgde zijgevels zijn uitgewerkt als tuitgevels met uitkragende schoorstenen, geflankeerd door oculi, bij de rechter zijgevel (recente garagepoort ingebracht) staan deze oculi in relatie tot de oculi in de noordgevel en de doopkapel van de Sint-Jacobskerk. De achtergevel is conform de klasfunctie volledig gesloten en is erg beeldbepalend vanuit het omringende open polderlandschap.

Het gegeven van de voorliggende speelplaats (vertuinde open ruimte), afgezoomd met muur aan de kerkhofzijde is bewaard. De westzijde van de speelplaats is afgeboord met een eenvoudig gebouw onder lessenaarsdak waarin het poortje waarlangs de leerlingen binnenkwamen bewaard is.

• DEGRAEVE M. 2011: Camille Van Elslande op alle fronten. Modern architecturaal denken in een traditionele context, Thesis masteropleiding UGent. Faculteit Letteren en Wijsbegeerte, Gent.
  • VLAEMYNCK G. 2009: Architecturale wederopbouwarchieven in de Westhoek. Inventaris van het archief van Camille Van Elslande (1911-1962), Vrije Universiteit Brussel, Archivistiek: Erfgoedbeheer en Hedendaags Documentbeheer, onuitgegeven verhandeling.

Auteurs:  Vanneste, Pol