Landhuis

Neoclassicistisch landhuis, oorspronkelijk omgeven door een park van nagenoeg 6 hectare, aangelegd in late landschappelijke stijl, sedert 2005 omgevormd tot wijngaard. Het landhuis zelf dateert in zijn huidige vorm uit het begin van de 20ste eeuw en is ingeplant op het hoogste punt in de omgeving en toegankelijk via een dreef vanaf de Oudenbosstraat te Rillaar (Aarschot). Het kasteeldomein vormt als het ware een Tieltse enclave op grondgebied Rillaar en is van Tielt afgesneden door de autosnelweg E314.

Historiek

Het perceel kreeg zijn eerste bebouwing op het einde van de 19de eeuw; in 1897 werd op het kadaster immers een nieuw gebouw geregistreerd waarvan het volume overeen kwam met de huidige inkomvleugel geflankeerd door de haakse volumes. In 1906 werd dit volume vergroot door de toenmalige eigenaar Jules De Becker, een advocaat uit Sint-Joost-ten-Node; de vergroting bestond vermoedelijk uit de uitbreiding met het huidige torenvormige volume, de aanbouw onder mansardedak in de zuidwestelijke hoek en de veranda; het zo tot stand gekomen landhuis wordt op een oude prentkaart bestempeld als Kasteel Onze-Lieve-Vrouw. Het dienstgebouw, gelegen ten zuidwesten van het landhuis werd eveneens geregistreerd als nieuwbouw in 1907; aansluitend liet Jules De Becker het omringende park aanleggen in een late landschappelijke stijl.

Beschrijving

Sterk gerenoveerd neoclassicistisch landhuis bestaande uit een centraal volume van één bouwlaag onder zadeldak met gekanteeld inkomrisaliet in het midden; dit volume dat georiënteerd is naar het noorden wordt aan weerszijden geflankeerd door een haaks volume van twee bouwlagen onder tentdak; dit gedeelte vormt vermoedelijk het oudste deel van het landhuis en werd op het kadaster ingetekend in 1897; het bijkomende torenvormige volume van drie bouwlagen onder hoog schilddak met pirons tegen de westgevel en de aanbouw onder mansardedak in de zuidwestelijke hoek mogen vermoedelijk beschouwd worden als de vergroting die geregistreerd werd in 1907. Het geheel is volledig onderkelderd. Recente veranda tegen de zuidelijke gevel.

Voortgaande op oude prentkaarten en de mutatieschetsen van het kadaster bleef het volume van 1907 grosso modo behouden. De met schijnvoegen bepleisterde en witgeschilderde lijstgevels worden geopend door eenvoudige rechthoekige, doch gevarieerde muuropeningen en horizontaal geritmeerd door een grijsgeschilderde puilijst en omlopende houten kroonlijsten op klossen; meerdere architecturale details als vensterluiken en ijzeren nokbekroning zijn vandaag verdwenen. De aanbouw onder mansardedak behield twee oeils-de-boeuf en een decoratief uitgewerkte zuidgevel met panelen op de begane grond en een blinde rondboogarcade op de bovenverdieping.

Het interieur werd volledig aangepast en behield geen oorspronkelijke elementen met uitzondering van enkele troggewelven in de kelder.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Tielt-Winge, afdeling I (Tielt), sectie A, 1897/1, 1907/1.
  • DENEEF R. (red.) 2002: Historische tuinen en parken van Vlaanderen, Inventaris Vlaams-Brabant Holsbeek, Lubbeek en Tielt-Winge, in M&L Cahier 6, Brussel, 141-142.

Auteurs:  Kennes, Hilde