Ecce-homo kapel

Tekst van Ecce-Homokapel (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/14965)

Ecce-homo kapel, gebouwd bij het begin van de dreef tegen de zijgevel van het huis in de Nieuwstraat( nummer 28). In 1757 opgericht door Jonkheer Fr. Jos. Sanchez de Castro y Toledo en Jonkvrouw. Ph.-A. de Neve als openbaar zoenoffer. Plattegrond in de vorm van een trapezium. Bepleisterde en geschilderde gevels op lage arduinen plint. Hoeken gemarkeerd door pilasters. Afdekking door middel van een driezijdig lessenaarsdak (leien). Middentravee (voorgevel) met korfbogige getraliede beeldnis. Linkertravee met ruitvormige gedenksteen (arduin) met de namen van de schenkers; rechtertravee namen van de schenkers met hun wapenschilden. Voor de nis een arduinen knielbankje geflankeerd door arduinen bollen (linkse verdwenen).

  • VAN VLIERBERGHE J., Annalen van de Koninklijke Oudheidkundige Kring van het Land van Waas, 49/1, 1937, p. 93-94.

Bron: DEMEY A. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Sint-Niklaas, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 7n2 (S-T), Brussel - Gent.
Auteurs:  Demey, Anthony
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Ecce-Homokapel [online], https://id.erfgoed.net/teksten/14965 (geraadpleegd op ).