Duitse betonnen post vliegveld Uitkerke

Tekst van Duitse bunker vliegveld Uitkerke (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/215680)

Duitse betonnen militaire post in weide, bij de hoeve Kuiperscheeweg nummer 1, ten zuidoosten van Uitkerke. De betonnen post is goed waarneembaar vanaf de Brugse Steenweg (N371), die de weide aan noordoostelijke zijde begrenst.

Historiek

Duitse betonnen post, in 1918 opgetrokken bij een Duits vliegveld dat hier vanaf 1917 is aangelegd. De vliegeenheden die hier gestationeerd werden, dienden de naburige batterijen te beschermen, observatieopdrachten uit te voeren boven zee en het landfront, bombardementen uit te voeren op vijandelijke vliegtuigen, munitie-opslagplaatsen en onderkomens en hulp te bieden bij het instellen van de artilleriestukken.

Toen het front in het najaar van 1914 vastgelopen was, hadden de Duitsers een stuk kust van ongeveer 58 kilometers te verdedigen tegen een potentiële geallieerde landing. De kustsector werd vanaf eind 1914 verdedigd door Marine-eenheden, die behoorden tot het nieuw opgerichte 'Kaiserliche Marinekorps Flandern', onder leiding van Admiral Ludwig von Schröder.

Vanaf 1915 werd gestart met de uitbouw van de kustverdediging. In eerste instantie werden veldbatterijen in stelling gebracht, die later uitgebouwd werden tot zware kustbatterijen met zwaar scheeps- en spoorweggeschut. De Duitse kustverdediging bestond uit een indrukwekkend aantal batterijen, die zodanig waren opgesteld dat ze de volledige kuststrook konden bestrijken.

Blankenberge en Uitkerke behoorden tot de 'Artillerieabschnitt Ost'. Hiertoe behoorden in het totaal 21 batterijen, waaronder de batterijen 'Sachsen' en 'Hessen' in Uitkerke. In 1917 werd langs de Brugse Steenweg een vliegveld aangelegd om onder meer luchtobservatie ten behoeve van de omliggende artilleriebatterijen mogelijk te maken. Het vliegveld werd min of meer begrensd door de spoorlijn Brugge-Blankenberge, de Brugse Steenweg, en het kruispunt met de Kuiperscheeweg.

Op het vliegveld van Uitkerke waren twee luchtmachteenheden gelegerd, met name de 'III. Küstenfliegerstaffel Uitkerke' (of 'Küstenflieger Abteilung III') en de 'Küstenflieger Abteilung IV'. Deze eenheden verlieten het vliegveld van Uitkerke op 6 oktober 1918, richting Duitsland. De bunker langs de Kuiperscheeweg is pas begin 1918 opgetrokken. Op en rond het vliegveld waren behalve de twee betonnen militaire posten ook (houten) barakken opgetrokken voor de manschappen (kant Kuiperscheeweg) en een achttal vliegtuigloodsen. De bunker langs de Brugse Steenweg is in 1917 opgetrokken langs de noordwestelijke rand van het vliegveld.

Beschrijving

Bovengrondse betonnen militaire constructie van grosso modo 12 op 7 meter, met een hoogte van ongeveer 4 meter, opgetrokken op een betonnen fundering. Het beton is gegoten tegen een houten bekisting. De constructie bestaat uit een rechthoekig middengedeelte, waarvan het zware dak (wellicht zo’n 2 meter dikte) steunt op drie vierkante pilaren. De twee toegangen tot deze ruimte, aan noordwestelijke en zuidoostelijke zijde, zitten vervat in twee kleine rechthoekige aanbouwen met dunnere wand, die oorspronkelijk elk twee deuropeningen bevatten aan zuidwestelijke en noordoostelijke zijde. Vandaag de dag zijn drie van deze vier deuropeningen grotendeels gedicht. De binnenruimte is gewit. In het natte beton aan noordoostelijke zijde werd onder meer "[…] belli […] 1918" geschreven.

• Oostende, Domein Raversijde, Kaarten Marinekorps, Map of Belgian Coast, W.S. 11B (kopie), in oorsprong Artilleriekarte Blatt II., Hauptabschnitt West, 1/2/1918.
  • Brussel, Koninklijk Legermuseum, Collectie militaire luchtfoto's Wereldoorlog I, Britse luchtfoto’s Uitkerke, 31/10/1917, 19/12/1917, 23/1/1918, 18/3/1918, 18/5/1918, 3/9/1918, 20/9/1918 (geraadpleegd in het Kenniscentrum In Flanders Fields Museum).
  • DESEYNE A., De kust bezet 1914-1918, Brugge, 2007.
  • PHILIPPART F. & JACOBS K., Blankenberge: Twee Duitse WO-I artillerieposities en vliegveldbunkers, 19/3/2013 (onuitgegeven dossier).

Auteurs:  Decoodt, Hannelore