Sint-Gerardusschool

Het voormalige Sint-Gerardusschooltje is opgericht in 1910 in de toen landelijke wijk op de Zwijnaardse Dries achter de in 1784 gecreëerde begraafplaats van Sint-Pieters op Sint-Pieters-Aalst, ten zuiden van de spoorlijnen Brussel - Oostende en Kortrijk, aangelegd in 1839.

Het gebied tussen de Ottergemse- en Zwijnaardsesteenweg, grenzend aan de deelgemeente Zwijnaarde, bleef zeer lang onbebouwd. Aan het kruispunt van de Zwijnaardsesteenweg en de De Pintelaan, aangelegd in 1912 op de plaats van de oude spoorlijn Gent – Kortrijk werd vanaf 1934 het Universitair Ziekenhuis gebouwd. Het schooltje kwam er op initiatief van pastoor Ivo Van Kerckvoorde, pastoor op Sint-Pieters-Buiten sedert 1907, op grond geschonken door Leon Delebecque van het nabijgelegen "Kasteel Ter Lack". Het schooltje met twee bewaarklassen was ondergebracht in een houten gebouwtje.

In 1914 werd een nieuw schoolgebouw opgetrokken, gerecupereerd uit het "Modern Dorp" van de Wereldtentoonstelling van 1913 in Gent. Het "Modern Dorp" was een landbouwtentoonstelling met als opzet een gepast kader te bieden en de problematiek van het plattelandsleven aan te tonen. De laatste innovaties van landbouw en veeteelt werden voorgesteld te midden van een modeldorp met boerderijen, een melkerij, een bloemisterij, een bakkerij, een smidse en ambachtelijke bedrijven, een kerk, een gemeentehuis, scholen, een post- en telegraafkantoor, het paviljoen van Waters en Bossen. Het algemeen ontwerp was van de hand van onder meer Armand Heins, negen architecten werkten de gebouwen uit die moesten beantwoorden aan "de Vlaamse bouwtrant van de laatste tijdvakken". Valentin Vaerwyck ontwierp de kerk, het gemeentehuis en het huis A. Mélotte. Naast de kerk in een stijl aanleunend bij het neoromaans, werd een plattelandsschooltje gebouwd. De modelschool werd opgericht door het Ministerie voor Kunst en Wetenschap, maar de architect is niet bekend. Als materiaal werd Boomse steen gebruikt met witte stenen en blauwe steen van Ecaussines.

De lagere meisjesschool met bewaarklas werd geleid door de zusters van de Visitatie en werd later een wijkafdeling van de meisjesschool aan de Zwijnaardsesteenweg. Het schooltje (eerste en tweede leerjaar en kleuterklas) werd opgeheven in 1983 en is thans in gebruik door de hulporganisatie Geraarke.

In 1959 werd op de speelplaats van de school onder impuls van pastoor Leo Thuysbaert een kapel gebouwd door de bewoners van de wijk, naast de kapel werd een losstaande klokkentoren gebouwd. De inwijding vond plaats op 3 oktober 1959. De kapel deed dienst voor de misvieringen van de buurt tot 1998.

Een jaar later, in 1960, werd de Sint-Gerarduskring opgericht, en werd een lokaal voor de kring gebouwd rechts van het schooltje, later nog aangepast en uitgebreid.

In de tuin naast het schooltje werd in 1996 een bakstenen kapelletje gebouwd, afkomstig van een gesloopte hoeve aan de Ottergemsesteenweg. De oorspronkelijke kapel toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw Hulp der Christenen en Troosteres der Bedrukten, werd gebouwd door de familie Soenen – De Staute na de cholera-epidemie van 1866. Het voorheen witgeschilderd kapelletje onder een zadeldakje met pannen was voorzien van een houten deurtje met een getralied venster.

Schoolgebouw opgetrokken uit bak- en zandsteen in neotraditionele stijl en bestaande uit een hoofdgebouw van zes traveeën en één bouwlaag met symmetrische opbouw en geflankeerd door een iets lagere en achteruitwijkende aanbouwsel links en een recente aanbouw van de Sint-Gerarduskring rechts; erachter gelegen omsloten speelplaats, met kapel en vrijstaande klokkentoren. Bakstenen gebouwen op arduinen plint in bossage met afgeschuinde plintband, afgedekt door flauw hellende zadeldaken met kunstleien. Klasgebouw met lijstgevel tussen zijtrapgevels, geritmeerd door horizontale natuurstenen banden en met rechthoekige muuropeningen omlijst met zandstenen negblokken, doorlopende dorpels en bekronende waterlijsten. In de hoge vensters van de klaslokalen bleef het witgeschilderde houtwerk bewaard. Deuren in de uiterste licht uitspringende traveeën uitlopend in een trapgeveltje met twee langgerekte verluchtingsgaten in de geveltop. De houten muurkapel midden op de gevel is afkomstig van een nabijgelegen, in 1998 gesloopte hoeve aan de Ottergemsesteenweg 371. De oorspronkelijke kapel werd naar verluidt geplaatst ten tijde van de laatste pestepidemie in Gent in 1866. De kapel werd in de tweede helft van de 20ste eeuw vernieuwd en voorzien van een nieuw beeld van Onze-Lieve-Vrouw met Kind. Het bijbehorende aanbouwsel links met dubbelhuisopstand vertoont dezelfde kenmerken.

• BUYSSE K., DE KEYSER E. 2006: Van Zwijnaardse Dries tot Nieuw Gent, Vijftig jaar parochie Christus Koning Gent 1956 - 2006, Voorgeschiedenis ontstaan en ontwikkeling van een jonge parochie, Gent.
  • DEMEY A. 1993: Valentin Vaerwyck, Van Oud-Vlaendren tot nieuw provinciehuis, Gent, 23-24.
  • DICKEL T. 2004: Wereldtentoonstelling Gent 1913. Oud Vlaendren en het Modern Dorp: schijnbare tegenpolen?, onuitgegeven licentiaatsverhandeling, Universiteit Gent.

Auteurs:  Lanclus, Kathleen