Minervawijk

Zogenaamde Minervawijk in het zuidwesten van de gemeente op de grens met Edegem. Bouwblok Beek-, Bos-, Minerva- en Weidestraat, Elzenplein en Van Peborghlei van nummer 122 tot einde.

Sociale woonwijk aangelegd in 1928 door de maatschappij "De ideale woning" ten behoeve van de arbeiders van de Minervafabriek. Nagenoeg volledig verwoest tijdens de Tweede Wereldoorlog, nadien herbouwd; zie gevelsteen Bosstraat nummers 3-5: "Verwoest door de oorlog, herbouwd door het Land".

Nagenoeg rechthoekig bouwblok met ingesloten Elzenplein. Arbeidershuizen van twee bouwlagen onder pannen zadel- en schilddaken. Baksteenbouw geritmeerd door enkele puntgevels en bepleisterde en beschilderde gevelpartijen. Rechthoekige muuropeningen.

Bron: PLOMTEUX G., STEYAERT R. & WYLLEMAN L. 1985: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 10n2 (Ho-Ra), Brussel - Gent.
Auteurs:  Steyaert, Rita