Burgerhuis naar ontwerp van Prosper Buyck

Tekst van Burgerhuis ontworpen door Prosper Buyck (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/21369)

Burgerhuis in art nouveau, samen ontworpen met het aanpalend hoekcomplex, volgens bouwaanvraag uit 1909, alle naar ontwerp van architect Prosper Buyck. Enkelhuis van twee ongelijke traveeën en drie bouwlagen boven souterrain onder een zadeldak. Wit geglazuurd baksteenparement voorzien van decoratieve accenten met groen geglazuurde bakstenen als horizontale banden en met tegeltableaus. Bredere linker venstertravee en smalle rechterdeurtravee, met driezijdige houten erker op de eerste verdieping. Rechthoekige muuropeningen, met uitzondering van een getoogd venster op de eerste verdieping van de venstertravee. Vleugeldeur met bovenlicht voorzien van glas in lood.

Gevel afgelijnd met een fries onder de vooruitspringende kroonlijst, met repetitieve afbeelding van een leeuwenkop en gestileerde vruchten- of bloemmotieven. Andere panelen getuigen ook van florale art nouveau: twee langwerpige panelen als borstwering van de vensters van de bel-etage met de uitbeelding van een vrouw die een bloem of vrucht plukt.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1909/A/1.
  • BAECK M. & DEROM S. 2012: Tegels in gevels Gent, Fiets en wandelparcours, Gent, 46-49.
  • BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4NB Z-W, Brussel - Gent.

Auteurs:  Verhelst, Julie