spaansdak_04/09/2013_versie1

Tekst van Landhuis Spaans Dak met omgeving (https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/814)

Het Spaans Dak, ook bekend als kasteeltje van Steenbergen, is een langshuis uit de 16-17de eeuw aan de rand van de vijvers van de Zoete Waters.

Historiek

Het kasteeltje was de residentie van de heerlijkheid Steenbergen. In 1560 werd het verkocht door de kleindochter van Johanna van Wesele (het geslacht waar ook Andreas Vesalius toebehoorde) aan Alexander Oudaert, heer van Ranst en Rijmenam. In de 17de eeuw kwam het gebouw samen met de omliggende heerlijkheid, door het huwelijk van de dochter van Alexander met Frans van Dongelberge, in handen van de familie Dongelberg, de oprichters van de kapel van Steenbergen. Na verschillende overervingen werd de heerlijkheid samen met het gebouw gekocht door Charles-Marie-Raymond van Arenberg in 1759.
In de 19de eeuw werd het gebouw gebruikt als boswachtershuis. In het laatste kwart van de 20ste eeuw tot op heden (2013) in gebruik als horecazaak.

Beschrijving

Gelegen op de rand met het Meerdaalwoud, in zuidwestelijke hoek van de zogenaamde huisvijver, de tweede van de vijvers bij de Zoete Waters, naast de molenvijver.
Merkwaardig langshuis uit de 16de, 17de eeuw. Twee verdiepingen hoge woning afgedekt met een tichelen zadeldak en geflankeerd door een zadeldaktorentje met trapgeveltjes en kruisvenster. Zijpuntgevels voorzien van schouderstukken en muurvlechtingen. Gewijzigde gevelordonnantie.
Achterbijbouw met deuromlijsting naar Franse stijl uit de tweede helft van de 18de eeuw. De hoge volumes van het gebouw zijn goed geïntegreerd in het prachtige kader.

Bibliografie

  • KERREMANS P. 1986: Het landschap ten zuiden van Leuven, Het uitzicht van de dorpen Heverlee, Oud-Heverlee, Blanden en Haasrode in de 17de eeuw, Onuitgegeven verhandeling tot het verkrijgen van de graad van licentiaat in de Geschiedenis aan de Katholieke Universiteit Leuven, Leuven, 142-144.
  • Archief Onroerend Erfgoed Vlaams-Brabant, dossiernummer DB000560, Dorpskom, Spaans Dak en voormalige watermolen, Beschermingsdossier en verslag KCML, C., Goeyvaerts, 1978-1979.
  • MARTENS E. 1981: Uit het Verleden van Oud-Heverlee, Neerijse, 75-80.

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Landhuis Spaans Dak met omgeving [online], https://id.erfgoed.net/teksten/148781 (geraadpleegd op ).