Burgerhuis, gedateerd 1909

Enkelhuis van één travee en drie bouwlagen, te dateren in 1909 naar ontwerp van Van Herrewege & De Wilde. Een gevelsteen in de plint vermeldt: "Van Herrewege De Wilde - Architectes et constructeurs - The Leeds Fireclay co Ltd Leeds". Het ontwerp van de gevel en het interieur van het huis worden echter toegeschreven aan Albert Van huffel die vanaf 1903 voor het aannemersbedrijf Van Herrewege & De Wilde werkte.

Lijstgevel voorzien van een fraaie voorgevelbekleding van geglazuurde tegels. Volgens de gevelsteen in de plint zijn de tegels afkomstig van The Leeds Fireclay Company Limited uit Engeland. Begane grond met getoogd drielicht. Bijzonder zijn de gebakken terracotta-elementen met florale motieven rond het bovenlicht van de toegangsdeur en de klei-elementen met geometrisch patroon rond de deur. De tweede bouwlaag kenmerkt zich door de halfronde loggia met rechthoekige vensters. De derde bouwlaag wordt geflankeerd door halfzuilen op de hoekpenanten en is geritmeerd door gelijkaardige halfzuilen. De onderdorpel van de vensters zijn telkens voorzien van een tegel met een geul voor de afwatering. Glas-in-loodramen in de vensters en de deur van iriserend Amerikaans of Tiffany glas.

• BAECK M. & DEROM S. 2012: Tegels in gevels Gent, Fiets en wandelparcours, Gent, 20-21.
  • BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. met medewerking van LINTERS A. & DAMBRE-VAN TYGHEM F. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4NA, Brussel - Gent.

Auteurs:  Depuydt, Katrijn