lambertusorgel_18/07/2013_versie1

Tekst van Parochiekerk Sint-Lambertus: orgel (https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/434)

Het orgel in de Sint-Lambertus parochiekerk te Leefdaal.

Het instrument is te situeren circa 1650. Verschillende verbouwingen werden uitgevoerd, onder meer door bekende meesters als J. Wauters en Van Peteghem: verbouwing J. Wauters (1726), P. Van Peteghem (1772), M. Dryvers, Kortenaken (1873). Het orgel werd gepneumatiseerd door Fa. Van de Loo, Leuven (halfverwege 20ste eeuw) (dit laatste meegedeeld door de koster-organist). Bevat niettemin nog een belangrijke kwantiteit 17de-eeuws materiaal en het oorspronkelijke (weliswaar geschonden) meubel.

Bibliografie

• Algemeen Rijksarchief, Kerkrekeningen Leefdaal, nr. 24.595, 24.604.
  • Kerkarchief (in de Pastorie), Farde XIV, onderhoud kerk.
  • GREGOIR E.G.J. 1865: L’Histoire de l’orgue, Antwerpen, p. 198.
  • MOORTGAT G. 1965: Oude orgels in Vlaanderen, 2, p.86-87.
  • VAN ACKERE J. 1972: Belgique baroque et classique, Brussel.
  • FELIX J.P. 1969: Jan Wauters, enkele gegevens over deze onbekende orgelmaker van Loven. In: De Praestant, 18, 2, p. 29-34.
  • FAUCONNIER, A., ROOSE, P. 1977: Het historisch orgel in Vlaanderen : een inventaris van het orgelbezit per geografische eenheid, deel IIb, arrondissement Leuven, Brussel.

Bron: Archief Onroerend Erfgoed Vlaams-Brabant, DB000585, Parochiekerk Sint-Lambertus: orgel, beschermingsdossier