Hollandstellung

De Hollandstellung werd opgetrokken in de periode 1916-18 door het Duitse leger daar zij vreesde voor een geallieerde aanval via het neutrale Nederland. De Stellung loopt van Knokke tot Beveren en sluit ter hoogte van Vrasene aan bij de eveneens Duitse Stellung Antwerpen, gebouwd in dezelfde periode. De linie werd slechts zeer beperkt en lokaal in een gevechtssituatie gebruikt.

Het is een verdedigingslinie die gelegen was ten zuiden van 'De Draad' een dodelijke elektrisch geladen draad die de grensversperring vormde. Tussen Eeklo en Evergem splitste de linie zich op in een voorpost en hoofdlinie. De bunkers waren verbonden met loopgraven die echter in het landschap weinig tot niet meer zichtbaar zijn.

De linie sluit op verschillende plaatsen aan bij bestaande waterlopen die als extra buffer werden gebruikt (bijvoorbeeld Leopoldkanaal en Schipdonkkanaal, Zuidlede, Kanaal Gent-Terneuzen, Moervaart) en innundatiegebieden (bijvoorbeeld Moervaart, noorden van Vrasene.

De linie die bestond uit 411 bunkers, werd opgetrokken tussen Knokke en Maldegem (Strobrugge) door de zeemacht en door de landmacht tussen Maldegem (Strobrugge) en Vrasene. De bunkers opgetrokken door de zeemacht werden in gegoten beton gebouwd, die van de landmacht in betonsteen. Een gefundeerde reden voor dit onderscheid is voorlopig niet bekend.

Auteurs:  Mertens, Joeri